Hirdetés

Már csak órák kérdése, és Kamala Harris bejelenti, amire egész Amerika vár

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Kamala Harris várhatóan kedd délutánra jelenti be alelnökjelöltjét, és ezzel véget vet a két hete tartó heves találgatásoknak, amelyek a novemberi elnökválasztás felé közeledve az Egyesült Államokat is lázba hozták.

Harris a hétvégén Washington DC-ben több potenciális jelölttel is elbeszélgetett, köztük Josh Shapiro és Tim Walz kormányzókkal, valamint Mark Kelly szenátorral - írja a BBC.

A kiválasztottja ezen a héten csatlakozik hozzá egy ötnapos, hét várost érintő, pörgős körúton, miközben Harris a kulcsfontosságú államokban fokozza kampányát.

A CBS legfrissebb felmérése szerint Harris és Trump országos szinten szoros versenyben áll egymással, az alelnök egypontos előnnyel vezet a volt elnök előtt.

A vasárnap közzétett közvélemény-kutatás szerint Trump és Harris döntetlenre állt a csatatérállamokban, ahol a volt elnök ötpontos előnnyel vezetett, míg Joe Biden versenyben volt.

Harris a jelentések szerint a hétvégén találkozott az Eric Holder volt amerikai igazságügyi miniszter által vezetett átvilágító csoportjával, és alapos tájékoztatást kapott az eredményeikről, beleértve a lehetséges politikai gyengeségeket is.

Három ilyen jelölttel - Tim Walz minnesotai kormányzóval, Mark Kelly arizonai szenátorral és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzóval - vasárnap találkozott.

Pénteken egy másik csúcsjelöltel - Pete Buttigieg közlekedési miniszterrel - is találkozott, és úgy tudni, hogy több más jelölttel is beszélt virtuálisan - jelentette az amerikai média.

Természetesen minden potenciális jelölttel szemben vannak ellenvetések.

Shapiro például éles ellenállást váltott ki egyes progresszív csoportok részéről, mert támogatta a magániskolai utalványokat Pennsylvaniában - a republikánusok által támogatott javaslatot, amely szerint 100 millió dollárt küldenének a családoknak magániskolai tandíjra és iskolai felszerelésekre -, valamint Izrael-párti nézetei miatt.

A bejelentésre várhatóan Harris kedd esti philadelphiai kampánygyűlése előtt kerül sor.

A philadelphiai eseményt kampányrendezvények sora követi Wisconsinban, Michiganben, Észak-Karolinában, Georgiában és Arizonában, majd augusztus 10-én a nevadai Las Vegasban tartandó kampányrendezvény zárja.

Trump és jelöltje, JD Vance is azt sugallta, hogy Harris jelöltválasztása végső soron nem lesz hatással a közelgő választásra.

A "Full Send" podcast pénteken megjelent epizódjában Vance azt mondta, hogy szerinte az alelnökválasztás "nem igazán számít, már amennyire ez az egómat érinti".

"Az emberek elsősorban Donald Trumpra vagy Kamala Harrisre fognak szavazni. Így mennek ezek a dolgok" - tette hozzá.

Hasonlóképpen, Trump nagyrészt elhárította a Harris választásával kapcsolatos kérdéseket, és a múlt héten azzal érvelt, hogy az alelnöki szerepnek "nincs semmilyen hatása".

Vasárnap azonban Trump a Fox Newson úgy vélte, hogy Harris elveszítheti "kis palesztin bázisát", ha Shapirót választja.

Shapiro, aki diákkorában azt írta egy egyetemi magazinban, hogy a palesztinok "túlságosan harciasak", pénteken újságíróknak azt mondta, hogy most már támogatja a kétállami megoldást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés