Hirdetés

"Most fekete vagy indiai?" - Trump durván nekiment Kamala Harrisnek

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Donald Trump megkérdőjelezte Kamala Harris faji identitását egy heves szóváltás során a fekete újságírók kongresszusán.

Trump szerint az alelnök és a demokraták várható jelöltje nem hangsúlyozta ázsiai-amerikai származását egészen a közelmúltig, amikor - állítása szerint - "fekete emberré vált".

"Nem tudtam, hogy fekete, egészen néhány évvel ezelőttig, amikor hirtelen fekete lett, és most azt akarja, hogy feketeként ismerjék"

- fogalmazott Trump szerdán Chicagóban, a Fekete Újságírók Országos Szövetségének kongresszusán.

"Szóval nem tudom - most indiai vagy fekete?" - tette fel a kérdést a volt elnök.

"Az amerikai nép jobbat érdemel" - mondta a Sigma Gamma Rho történelmi fekete diákszövetség houstoni gyűlésén. "Olyan vezetőt érdemlünk, aki megérti, hogy a különbözőségeink nem osztanak meg minket - ezek erőnk alapvető forrásai".

Harris az első fekete és ázsiai-amerikai alelnök, akinek indiai és jamaikai származású szülei vannak. A Howard Egyetemre, egy történelmileg feketék által látogatott egyetemre járt, és csatlakozott a többségében fekete Alpha Kappa Alpha diákszövetséghez is a tanulmányai alatt.

A Kongresszusi Fekete Caucus tagja lett, miután 2017-ben bekerült a szenátusba.

Trump állításai heves szóváltást váltottak ki az ABC News tudósítójával, Rachel Scott-tal, a chicagói rendezvény egyik moderátorával.

"Mindkettőt tiszteletben tartom" - mondta a republikánus Harris faji identitására utalva. "De ő nyilvánvalóan nem, mert eddig indiai volt, aztán hirtelen fordulatot vett, és fekete lett".

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára szerint senkinek "nincs joga megmondani valakinek, hogy ki ő, hogyan azonosítja magát. Ehhez senkinek sincs joga".

"Ki nevezte ki Donald Trumpot a feketeség döntőbírójának?"

- kérdezte Ritchie Torres New York-i képviselő, aki Trumpot egy rasszista múlt reliktumának nevezte.

Harris korábban azt állította, hogy felnőve elkötelezte magát indiai öröksége mellett, és gyakran látogatta az országot. Ugyanakkor édesanyja két lányát is megismertette a kaliforniai Oakland fekete kultúrájával - elmondása szerint ott nőtt fel.

Trump a vita során Harris szakmai alkalmasságát is támadta, mondván, hogy jogi pályafutása elején megbukott a kamarai vizsgán. A megjegyzéseit a tömeg zúgolódása fogadta.

"Én csak a tényeket közlöm önökkel. Nem ment át az ügyvédi vizsgán, és nem hitte, hogy át fog menni, és nem hitte, hogy valaha is át fog menni, és nem tudom, mi történt. Talán átment rajta" - mondta.

Harris 1989-ben végzett a Kaliforniai Egyetem Hastings Jogi Főiskoláján. A New York Times beszámolója szerint az első próbálkozásán tényleg megbukott, a másodikon viszont átment. A kaliforniai ügyvédi kamara szerint a vizsgázók kevesebb mint fele megy át elsőre a vizsgán.

A chicagói vita során Trump azzal vádolta Scott újságírót, hogy "nagyon durva bevezetőt" tartott, amikor a beszélgetés elején a feketékkel szembeni korábbi kritikájáról kérdezte.

Scott az inkritimált bevezetőben felidézte, hogy Trump korábban a fekete újságírók kérdéseit ''ostobának és rasszistának'' nevezte, és hogy ''egy fehér fajgyűlölővel vacsorázott a Mar a Lago üdülőhelyén''.

"Szeretem az ország fekete lakosságát, nagyon sokat tettem az ország fekete lakosságáért" - válaszolta.

A volt elnök órákkal később közösségi médiafelületén bírálta a beszélgetést. "A kérdések durvák és aljasak voltak, gyakran kijelentés formájában [hangoztak el], de mi GYŐZTÖNK!" - írta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés