Hirdetés

Nagy változás jöhet a jogosítványoknál Magyarországon

Nap Híre portré Nap Híre

Előzetes pszichológiai vizsgálathoz kötné a magyarországi jogosítványszerzést több közlekedési szakértő is. A KRESZ felülvizsgálata kapcsán ősszel indul a társadalmi vita, ami az eltiltásokat is érintené. 

A vezess.hu felidézte, hogy az elmúlt három évben szembetűnően megugrott a közúti veszélyeztetések száma: amíg a 2020-as érték 167 volt, 2022-ben már 293 esetet regisztráltak a hivatalos statisztikákban. Az Autóiskolák Vezetőinek Országos Szervezete pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést Magyarországon. A szakportál idézte Hoffmann Csabát, aki az InfoRádióban beszélt arrólt, hogy a KRESZ felülvizsgálata érdekében közös munkacsoportot hoznak létre a Közlekedési Minisztériummal együttműködve. 

Mint mondta, szerinte nem szabadna forgalomba engedni azokat a "nárcisztikus alakokat”, akik „mindenki felett állóknak” érzik magukat, és simán elszáguldanak a dugó mellett, egy nagyteljesítményű autóval megjelenve a leállósávban. „A pszichológusok ezt meg tudnák szúrni” – jelentette ki.

A szakember beszélt arról is, hogy a KRESZ tananyagába és szabályozásába is bele lehetne foglalni olyan tanítható esettanulmányokat, viselkedési normákat arra vonatkozóan, hogyan kell helyesen viselkedni ilyen szituációkban. "Ez azért is fontos lenne, mert a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a ferde személyiségű emberek” – érvelt a változás mellett.

Sógor Zsolt közlekedési szakjogász szerint bizonyos esetekben szándékos bűncselekményekről van szó. "Vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél az ilyen tulajdonságok csak a járművezetés során jönnek elő. Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt és egyéb hasonló dolgokat művelnek” – magyarázta. Arra is emlékezetetett az ügyvéd, hogy a közveszélyes sofőröknél már jelenleg is elrendelhetnek rendkívüli alkalmassági vizsgálatot a hatóságok, sőt, akár örökre eltilthatják a vezetéstől őket. Sógor szerint az is súlyos hiányosság, hogy a vezetéstől való eltiltás csak Magyarországon érvényes, az Európai Unió más államaiban nem. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés