Hirdetés

Joe Biden kiborult, szokatlanul éles hangon esett neki Netanjahunak

 portré

Joe Biden amerikai elnök egy kedden sugárzott interjúban "hibának" nevezte Benjámin Netanjahu miniszterelnök gázai politikáját, és sürgette Izraelt, hogy azonnal kössön tűzszünetet a zsidó államot több mint fél éve megtámadó Hamász terrorszervezettel.

Mint arról a Naphire.hu rendszeresen beszámolt, több mint fél év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 30 000 ember halt meg eddig a háborúban. 

„Szerintem hiba, amit tesz”

Hivatkozás másolása

A háború jelentősen megterhelte az izraeli-amerikai viszonyt. Joe Biden mostani megjegyzései az elnök eddigi legerősebb bírálatai közé tartoznak Netanjahuval szemben, miközben a Hamász elleni izraeli háború civil áldozatainak száma és a Gázai övezetben uralkodó szörnyű állapotok miatt egyre nő a feszültség.

"Szerintem hiba, amit tesz. Nem értek egyet a megközelítésével" - mondta Biden az Univision spanyol nyelvű amerikai televíziós csatornának, amikor Netanjahu háborús politikájáról kérdezték.

Biden megismételte, hogy a múlt heti izraeli dróntámadás, amely megölte egy amerikai székhelyű jótékonysági szervezet hét segélymunkását Gázában - és amely egy feszült telefonbeszélgetést váltott ki közte és Netanjahu között - "felháborító" volt.

"Ezért tűzszünetet kérek az izraeliektől, és azt, hogy a következő hat-nyolc hétre tegyék lehetővé, hogy minden élelmiszer és gyógyszer teljes mértékben bejuthasson az övezetbe" - tette hozzá Biden.

Az elnök korábban azt mondta, hogy a Hamászt terheli a felelősség azért, hogy létrejöjjön a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás. Most ezen a magatartásán változtatott Joe Biden, aki azt is sürgette, hogy Izrael több segélyt engedjen be a lepusztult Gázába, és azt mondta, hogy konzultált Szaúd-Arábiával, Jordániával és Egyiptommal, és ők "készek arra, hogy ezt az élelmiszert bejuttassák". "Nincs mentség arra, hogy ne biztosítsuk ezeknek az embereknek az orvosi és élelmezési szükségleteit. Ezt most kell megtenni" - tette hozzá.

A Biden-interjú világosan mutatja az elnök Izrael-politikájának drámai változását azóta, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet munkatársainak halálához vezető izraeli csapás globális felháborodást váltott ki.

„Eredményekre van szükségünk”

Hivatkozás másolása

Biden határozottan támogatta Izraelt a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett, példátlan mértékű terrortámadás óta, miközben egyre nagyobb aggodalmát fejezte ki a gázai áldozatok miatt. De csak a Netanjahuval folytatott múlt heti feszült telefonbeszélgetése után figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok kénytelen lesz változtatni politikáján, ha Izrael nem változtat saját gázai gyakorlatán.

A csütörtöki telefonbeszélgetésben Biden azt mondta, hogy Izraelnek azonnal több segélyt kell beengednie és meg kell védenie a civileket, miközben sürgette Netanjahut, hogy "hatalmazza fel tárgyalóit", hogy gyorsan tűzszünetet kössenek a Hamásszal.

Izrael válaszul még aznap beleegyezett újabb segélyátkelőhelyek megnyitásába, miközben a hétvégén bejelentette, hogy kivonja csapatait a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisz városából.

Lesz-e rafahi offenzíva?

Hivatkozás másolása

Az izraeli-amerikai kapcsolatok azonban továbbra is feszültek, mivel Netanjahu bejelentette, hogy kitűzte az egyiptomi határon fekvő Rafah elleni nagyszabású offenzíva időpontját, amelyet Washington határozottan ellenez.

A novemberben esedékes amerikai elnökválasztás közeledtével Biden a muszlim és fiatal szavazók növekvő ellenállásával szembesül gázai politikájával szemben, és kulcsfontosságú szövetségesei felszólították, hogy változtasson politikáján.

A Hamász által a terrortámadás során elrabolt amerikai túszok családtagjai kedden Kamala Harris alelnökkel találkoztak a Fehér Házban, miközben folytatódnak a tárgyalások a tűzszünetről és a túszok elengedéséről.

"Eredményekre van szükségünk. Haza kell juttatnunk az embereinket" - mondta újságíróknak Rachel Goldberg, akinek fia, Hersh Goldberg-Polin az október 7-én elhurcolt túszok egyike.

Jonathan Dekel-Chen, az amerikai túsz, Sagui Dekel-Chen édesapja sürgette a Hamászt, hogy egyezzen bele a megállapodásba. "Nincs okuk arra, hogy ne lépjenek előre ebben az alkuban" - mondta. De óva intett egy rafahi offenzívától a túszok kiszabadulása előtt, hozzátéve, hogy Izrael fellépése "nem okozhatja a túszok újbóli feláldozását".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés