Hirdetés

Megdöbbentő dolog derült ki a lengyel rakétabecsapódás után

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az időeltolódás miatt nem reagált először a lengyel kormány a rakétaincidensre, ugyanis nem tudták elérni az Indonéziában tartózkodó Joe Biden elnököt, aki éppen aludt.

A kedd éjszakai események forgatókönyvét a lengyel Gazeta Wyborcza napilap állította össze, több forrásból származó információk alapján.

A varsói lap felidézi, hogy a becsapódás, amelynek következtében két mezőgazdaság munkás életét veszítette, helyi idő szerint délután 15.40-kor történt, a Hrubieszówi járásban található Przewodowóban, az ukrán határtól kevesebb mint 10 kilométerre.

„Az első információk, többek között az amerikai hírszerzésre hivatkozó AP szerint a rakéta orosz volt” 

- írja a Gazeta Wyborcza. „Néhány órával később kiderült, hogy a rakéta ukrán volt - az S-300-as rakétaelhárító készletből. A kételyeket lengyel idő szerint szerda reggel Joe Biden amerikai elnök oszlatta el, aki kijelentette, hogy a rakéta röppályája arra utal, hogy nem az oroszok lőtték ki. Ezt néhány órával később Andrzej Duda elnök is megerősítette.”

A lengyel kormány azonban azt, hogy fordulat van a becsapódás ügyében és a rendelkezésére álló információkat egy ideig visszatartotta, mert egyeztetni akartak Joe Biden elnökkel. Mint kiderült, az amerikai elnököt nem ébresztették fel egyből a hírrel, így a megerősítés késett.

Az időeltolódás miatt nem sikerült elérni az amerikai elnököt Indonéziában
Az időeltolódás miatt nem sikerült elérni az amerikai elnököt Indonéziában

A zavart fokozta, hogy a Gazeta Wyborcza szerint a lengyel kormány Kijevvel is folyamatos kapcsolatban volt, ám az ukránok végig ragaszkodtak ahhoz, hogy a rakétát az oroszok lőtték ki.

Végül, amikor Joe Biden felébredt, ő jelentette be elsőként, hogy a rakéta valószínűleg nem Oroszországból érkezett, hanem az ukránlégvédelem lőhette ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés