Hirdetés

Kényes helyzetben Joe Biden az amerikai katonák jordániai meggyilkolása után

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Egy jordániai támaszpont elleni dróntámadásban három amerikai katona meghalt és több mint 30-an megsebesültek vasárnap. Joe Biden amerikai elnök az Irán által támogatott fegyvereseket hibáztatta, és fogadkozott, hogy felelősségre vonja az elkövetőket.

Több mint három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász vezette gázai egészségügyi tárca adatai szerint az övezetben a háború kezdete óta 26422 ember halt meg, többségük nő és gyerek.

Biden Irán-barát csoportokat hibáztat

Hivatkozás másolása

Ez az első eset, hogy amerikai katonák veszítették életüket ellenséges tűzben a Közel-Keleten az Izrael és az Irán által támogatott Hamász közötti háború kezdete óta, és az incidens tovább növeli a feszültséget a régióban, és növeli a Teherán közvetlen részvételével zajló szélesebb körű konfliktustól való félelmet.

"Bár még mindig gyűjtjük a támadással kapcsolatos tényeket, tudjuk, hogy a támadást Szíriában és Irakban működő, Irán által támogatott radikális militáns csoportok hajtották végre" - mondta Biden nyilatkozatában, és ígéretet tett arra, hogy "minden felelőst felelősségre vonunk, a magunk által választott időben és módon".

Később a nap folyamán egy dél-karolinai egyházi bankett-teremben az elnök egy perces néma csendet tartott a támadásban elesett amerikai katonákért, majd azt mondta: "Válaszolni fogunk".

Robbanás előtt a Közel-Kelet

Hivatkozás másolása

A Hamász szóvivője, Sami Abu Zuhri a támadást "üzenetnek nevezte az amerikai kormányzat számára, hogy ha nem hagyja abba az ártatlan emberek gyilkolását Gázában, akkor az egész (muszlim) nemzettel szembesülhet".

"A Gáza elleni amerikai-cionista agresszió folytatása regionális robbanást kockáztat" - mondta Abu Zuhri.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) vasárnap este közölte, hogy a támadás a Jordánia északkeleti részén található logisztikai támogató bázist érte, és legalább 34 katonatisztet sebesített meg, akik közül nyolcat evakuálni kellett az országból.

A bázison az amerikai hadsereg és a légierő mintegy 350 katonája tartózkodik, akik "számos kulcsfontosságú támogató funkciót" látnak el, többek között az Iszlám Állam dzsihadista csoport elleni nemzetközi koalíció számára - közölte a CENTCOM.

A jordán kormányszóvivő elsőre reflexből hazudott

Hivatkozás másolása

Muhannad Mubaidin jordániai kormányszóvivő, miután kezdetben azt állította, hogy a támadás a szomszédos Szíriában történt, később azt mondta, hogy "egy előretolt állást vettek célba a szíriai határon". Mubaidin elítélte a támadást, akárcsak Bahrein, Egyiptom és Nagy-Britannia, amelynek külügyminisztere, David Cameron felszólította Iránt, hogy "de-eszkalálódjon a térségben".

Növekvő nyomás Bidenen

Hivatkozás másolása

Az eszkalálódó közel-keleti konfliktus komoly kihívást jelent Biden számára a választások évében, különböző republikánus politikusok gyorsan célba vették az elnököt a támadás miatt, köztük elődje, Donald Trump is, aki a helyzetért "Joe Biden gyengeségét és [ön]feladását” hibáztatta.

A Pentagon szerint október közepe óta több mint 150 támadás célpontjai voltak amerikai és szövetséges erők Irakban és Szíriában, és Washington mindkét országban megtorló csapásokat hajtott végre.

Az amerikai személyzet elleni támadások nagy részét az Iraki Iszlám Ellenállás vállalta magára, amely Iránhoz kötődő fegyveres csoportok laza szövetsége. A szervezet ellenzi az Izraelnek a gázai konfliktusban nyújtott amerikai támogatást.

Amerika egyre jobban belekeveredik a konfliktusba

Hivatkozás másolása

A Hamász Izrael elleni bestiális terrortámadás kezdete, vagyis 2023. október 7-e után az Egyesült Államok katonai segélyt küldött Izraelnek, ami felháborodást váltott ki az egész térségben, és az Irán által támogatott libanoni, iraki és szíriai, valamint jemeni csoportokat is érintő erőszakot szított.

A konfliktus libanoni része a Hezbollah és Izrael közötti szinte napi tűzharcra korlátozódik, de az amerikai erők már közvetlenül is részt vesznek az összecsapásokban Irakban és Szíriában, valamint Jemenben. Utóbbi országban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyaránt csapásokat hajtott végre az Irán által támogatott húszi lázadók ellen, akik több mint két hónapja támadásokat hajtanak végre a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen.

A Közel-Kelet több részén is növekvő erőszak felerősítette a félelmet egy szélesebb körű regionális konfliktus kialakulásától, amelyben Irán közvetlenül részt vesz - ez a legrosszabb forgatókönyv, amelyet Washington kétségbeesetten igyekszik elkerülni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés