Hirdetés

Itt a vége, ezeken a helyeken nehezebb lesz pénzhez jutni

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új jegybanki rendelet azt mondja ki, hogy a nem városi rangú településen készpénzes automata abban az esetben üzemeltethető, amennyiben azt az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám indokolja.

Mostantól egyértelmű – bár főleg kisebb helyeken eddig is ez volt a helyzet –, hogy a falvakban nem kötelező az ATM-ek fenntartása. A feltételeknek való megfelelést visszamenőleg is vizsgálhatják. Tehát ha az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám nem indokolja a pénzautomata meglétét, akkor azt nem kell pótolni a korábbi rendeletnek való megfelelés érdekében – írja a hvg.hu.

A lap felidézi: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2023 elején rendeletben szabta meg, hogy egy banknak a betéti- és hitelkártya kibocsátások számától függően hány pénzkiadó gépet kell működtetnie fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken, és  más településeken.

A legnagyobb pénzintézetek esetében ez az egész országban 1686 ATM-et jelent, és nekik a vármegyeszékhelyeken kívüli városok 80 százalékában kell gépet fenntartaniuk.

A tavaly azt írták elő, hogy az így előírt darabszámnak a mennyiségtől függően 9, 18 hónapon vagy két éven belül kell megfelelni, és három évenként fel kell mérni a helyzetet. A korábbi rendeletben a nem városi rangú településekre csak azt határozták meg, hogy az adott bank kártyáinak számától függően vármegyénként hány darabnak kell működnie.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés