Hirdetés

Vasszigor Japánban: turistaadót vezetnek be az ország egyik fő látványosságánál

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az UNESCO Világörökség részét képező Fudzsi-hegy, Japán egyik fő látványossága új szabályokat vezetett be a hegymászók számára a túlzsúfoltság miatti aggodalmak miatt.

Július 1-jétől a hegymászóknak személyenként 2000 jent (kb. 4500 forintot) kell fizetniük, és naponta legfeljebb 4000 hegymászó indulhat útnak - írja a CNN.

"A Fudzsi-hegy megmászására vonatkozó átfogó biztonsági intézkedések erőteljes előmozdításával biztosítjuk, hogy a Fudzsi-hegy, a világ egyik kincse, a jövő nemzedékei számára is megmaradjon" - mondta Koutaro Nagasaki, Yamanashi prefektúra kormányzója, amikor az év elején bejelentette az új szabályokat.

"A hagyományos hegymászás újjáélesztése érdekében a Fudzsi-hegy lábánál a Fudzsi-hegy imádatát támogató Fuji-ko és Oshi kultúra részletes megértésére teszünk szert. Arra törekszünk, hogy ezeket a kultúrákat összekapcsoljuk a hegymászással, mivel az a vallás kulturális értékeiben gyökerezik".

A fudzsi-ko a hegyre jellemző vallás.

Torlódások, szeméttel teleszórt hegylábak és nem megfelelően felöltözött túrázók - néhányan szandálban próbálkoznak a hegymászással - mind a népszerű japán helyszínt sújtó problémák közé tartoznak.

Emellett új vezetők is lesznek, akik az ösvényeken és azok környékén a biztonságot irányítják. Ők tájékoztatják majd a hegymászókat, ha megsértik az etiketteket, például azt, ha az ösvény szélén alszanak, tüzet gyújtanak vagy nem megfelelő ruházatot viselnek.

A prefektúra adatai szerint 2019-ben ötmillióan túráztak a Fudzsi-hegyen, ami hárommillióval több, mint 2012-ben.

"A túlturizmus - és az ebből fakadó összes következmény, mint a szemét, a növekvő CO2-kibocsátás és a vakmerő túrázók - a Fudzsi-hegy legnagyobb problémája" - jelentette ki tavaly a CNN Travelnek Masatake Izumi, a jamanasi prefektúra egyik kormánytisztviselője.

2023-ban egy Tomoyo Takahashi nevű önkéntes a CNN-nek elmondta, hogy arra kérné a látogatókat, hogy önkéntesen járuljanak hozzá 1000 jennel (2200 forinttal) a hegy karbantartásához.

"Nem mindenki fizeti be az 1000 jent, és ez elszomorít. Legyen egy kötelező belépődíj, ami sokkal, de sokkal magasabb, hogy csak olyan látogatók jöjjenek, akik valóban értékelik a Fudzsi-hegy örökségét" - hangsúlyozta akkor.

Takahashi kívánsága most teljesülni fog.

Az új szabályok azonban csak Yamanashi prefektúrában érvényesek, ahol a legnépszerűbb túraútvonalak vannak. A Fuji Shizuoka prefektúrában is található, amely még nem vezetett be semmilyen adót vagy látogatói korlátozást. Nagaszaki kormányzó újságíróknak elmondta, hogy ő és Shizuoka kormányzója a hegymászószezon végén találkozni fognak, hogy összevessék tapasztalataikat.

A japán turizmus gondjai

Hivatkozás másolása

A túlturizmus egyre nagyobb problémát jelent Japánban, mióta az ország a világjárványt követően újra megnyitotta kapuit az érdeklődő utazók előtt.

Kiotóban a történelmi Gion negyedben élő helyiek aggodalmukat fejezték ki a turisták miatt, akik azért özönlenek oda, hogy lefényképezzék és néha zaklassák az ott élő és dolgozó gésákat, amiért a "gésapaparazzi" becenevet kapták.

Bár a város táblákat és plakátokat helyezett ki, amelyek arra kérik a látogatókat, hogy ne fotózzák a gésákat, néhány helybéli a CNN Travelnek azt mondta, hogy ez nem elég. A környékbeli tanács egyik javaslata a bírságok kiszabását.

A Japán délnyugati részén, Hirosima prefektúrában található Hatsukaichi városa is érintett. A kisváros ad otthont a híres narancssárga "lebegő szentély" torii-kapunak, amely egy 1400 éves sintoista komplexum része.

A város 2023 októberében kezdett el 100 jent (227 forintot) beszedni a szentélybe látogatóktól. Az "idegenforgalmi adóból" származó pénzt a hely és infrastruktúrájának fenntartására fordítják.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés