Hirdetés

Jachttal akarta egy kanadai házaspár átszelni az Atlanti-óceánt, szomorú tragédia lett az utazás vége

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az Atlanti-óceánt átszelő vitorlásútra indult házaspár holttestét egy partra sodródott mentőcsónakban találták meg majdnem hat héttel azután, hogy utoljára látták őket.

A brit Sarah Packwood és kanadai férje, Brett Clibbery feltehetően elhagyta jachtot, amivel útnak indultak, majd megsemmisült az még mielőtt július 12-én a kanadai Nova Scotia közelében lévő Sable-szigetnél partra vetette volna a mentőcsónakjukat a víz.

A házaspár eltűnését június 18-án jelentették, miután egy héttel korábban elhagyták Új-Skóciát 13 méteres környezetbarát jachtjukkal, a Therosszal - írja a BBC.

A házaspár éppen az Azori-szigetekre tartott, ami 3228 km távolságra volt a kiindulási pontjuktól. Összesen 21 napos lett volna az utazásuk.

Clibbery fia, James a Facebookon közzétett bejegyzésében megerősítette, hogy a pár meghalt, és azt mondta, hogy az elmúlt napok "nagyon megterhelőek" voltak.

A gyászoló gyermekük kiemelte, hogy a szülei "örökre hiányozni fognak" neki, majd hozzátette, "nincs semmi, ami betölthetné azt az űrt, amit eddig megmagyarázhatatlan haláluk hagyott maga után".

Egyelőre nem világos, hogyan végződött tragédiával a pár álomszerű transzatlanti hajózás. A nyomozás még folyamatban van - közölte a Kanadai Királyi Lovasrendőrség vasárnap a BBC-vel.

Az egyik elmélet, amelyet a nyomozók vizsgálnak, az, hogy a jachtot egy arra járó teherhajó sodorta el, amely nem vette észre az ütközést - írja a Saltwire kanadai hírportál.

"A vitorlás legénysége vagy nem tudta elkerülni az ütközést", vagy pedig a Theros utasterében lehettek, így a jacht automata pilótán lehetett a vizen - mondta egy névtelen forrás a Saltwire-nek.

A kanadai parti őrség és a katonai repülőgépek nem észlelték a hajó roncsait vagy bármilyen jelét - írja a Saltwire.

A Theros Adventures nevű YouTube-csatornán közzétett videóban a páros elmagyarázta, hogy a Green Odyssey névre keresztelt utazásuk vitorlákra, napelemekre, akkumulátorokra és egy autóból átalakított elektromos motorra épül.

"Mindent megteszünk azért, hogy megmutassuk, hogy fosszilis tüzelőanyagok elégetése nélkül is lehet utazni" - mondta Clibbery az április 12-én közzétett videóban.

"Valószínűleg ez életünk eddigi legnagyobb kalandja" - tette hozzá Packwood.

A páros 2015-ben találkozott Londonban, amikor Clibbery - aki nyugdíjas mérnök -, arra készült, hogy egyik veséjét a húgának adományozza.

Egy évvel később Kanadában házasodtak össze a jachtjukon, majd 2017-ben egy hagyományos szertartás keretében erősítették meg fogadalmukat Stonehenge-ben - olvasható Packwood személyes blogjában.

Június 11-én a páros a Facebookon azt írta az utolsó bejegyzésükben, hogy "Brett kapitány és Sarah első tiszt kihajózott a The Green Odyssey 2. szakaszára a Theros - GibSea 42 lábas vitorlás fedélzetén. A szél és a nap hajtja őket. Kelet felé tartunk az Azori-szigetek felé".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés