Hirdetés

Izrael brutális megtorlásra készül, lángba borulhat minden a Közel-Keleten

Virág Sára portré Virág Sára

Több izraeli tisztviselő is azon az állásponton van, hogy a zsidó állam napokon belül megindítja a válaszcsapást Irán ellen, ám akkor félő, hogy kő kövön nem marad a térségben. 

Irán és Izrael talán még soha nem volt ennyire közel ahhoz, hogy egy mindent elpusztító háború frontját nyissák meg a Közel-Keleten. Mint az ismert, kedd este Irán beváltotta a fenyegetését és hatalmas rakétacsapást indított Izrael ellen. Emellett azzal is fenyegetőztek, hogy ha a zsidó állam bármilyen módon reagál vagy visszatámad, akkor egy új, "mindent elpusztító" csapást fognak indítani. Izrael persze ennek ellenére nem valószínű, hogy adós marad majd a válasszal – írja az Axios

Több izraeli tisztviselő szerint pedig – amennyiben ez megtörténik – semmi nem lesz tabu, még Irán nukleáris létesítményei sem. 

Az egyik tisztviselő szerint sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy Irán hogyan reagálna egy izraeli visszatámadásra, de elképzelhető, hogy gyorsan eszkalálódik majd a helyzet. Sok izraeli tisztviselő szerint Irán olajlétesítményei lehetnek a főbb célpontok, mások szerint célzott merényletekre és az ország légvédelmi rendszeri ellen elkövetett támadásokra is lehet számítani. Az izraeli válaszcsapás olyan merénylet is lehet, amelyet Iszmail Haníje ellen követtek el két hónapja. Az izraeli biztonsági kabinet kedden este ült össze egy földalatti kormányzati bunkerben Jeruzsálem mellett. 

Az iráni rakéták legtöbbjét az izraeli és az amerikai rakétavédelmi rendszerek fogták el. Amiket nem sikerült elfogni, többnyire nyílt területeken zuhantak le többek között a légierő dél-izraeli bázisa, a Moszad központja és egy katonai hírszerző bázis közelében. Egy izraeli védelmi tisztviselő úgy nyilatkozott az Axiosnak, hogy több tucat iráni rakéta vette célba a Moszad főhadiszállását, de egyik sem találta el a komplexum belsejét. "Irán nagy hibát követett el ma este, és meg fog fizetni érte," Benjamin Netanjahu így kommentálta a támadást kedd este. 

"Az iráni rezsim nincs tisztában az elhivatottságunkkal aziránt, hogy megvédjük magunkat és bosszút álljunk az ellenségeinken. Most meg fogják érteni. Továbbra is kitartunk az egy ökölszabály mellett: bárki is támad meg minket, az nem marad válasz nélkül" – tette hozzá Netanjahu. Két izraeli tisztviselő szerint is úgy ért véget a biztonsági ülés, hogy biztosan lesz válaszcsapás, csak az nem lett még eldöntve, hogy pontosn mi és mikor. Izrael a támadás előtt még konzultálni akar az Egyesült Államokkal – tette hozzá az egyik tisztviselő. Egy amerikai tisztviselő szerint a Biden-kormányzat világossá tette, hogy támogatja az izraeli válaszcsapást, de azért "ésszel" kell végrehajtani. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés