Hirdetés

Kétségbeesve keresik szeretteiket a túszul ejtett izraeliek hozzátartozói

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Egy héttel a Hamász tömeggyilkos ámokfutása után még mindig sötétben tapogatóznak az izraeli túszok kétségbeesett családjai.

Több mint egy hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van. 

A CNN most a Hamász bestiális terrortámadása során túszul ejtett izraeliek hozzátartozóival beszélt. 

A 72 éves Adina Moshe férjét megölték, őt magát elrabolták

Hivatkozás másolása

Adina Moshe családja utoljára akkor látta látta a 72 éves asszonyt, amikor két Hamász-terrorista egy motorkerékpáron elrabolja a Gáza melletti Nir Oz kibucból, miután férjét meggyilkolták az október 7-i tömegmészárlás után. A rémült asszonyról készült eddigi utolsó kép egy eltűnt személyekről szóló faliújságon szerepel, amelyet több tucat másikkal együtt a HaKirya, a tel-avivi kormányzati és katonai negyed falán helyeztek el.

"Először nem tudtam ránézni [a képre], mert annyira sokkoló. Az emberrablók megölték a férjét, és felültették egy motorra... és kapaszkodik, hogy ne essen le" - mondta Moshe unokahúga, Einav Moshe Barda a CNN-nek a HaKirya előtt tartott gyűlésen.

A családnak azt mondták a hatóságok, hogy Moshe vélhetően azok között van, akiket a Hamász túszként Gázába hurcolt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pénteken közölte, hogy értesítette túszul ejtettek családját, de más információt nem közölt. Egy héttel a támadás után ezek a családok még mindig gyötrelmes bizonytalanságban vannak.

Lövések és arab kiabálás

Hivatkozás másolása

"Csak annyit mondtak nekünk, hogy a telefonja Gázában van" - mondta a CNN-nek Meirav Gonen, akinek lányát, Romit a Supernova táncfesztiválról rabolták el.

„10:15-kor hívott fel, és 10:58-ig voltam vele vonalban. Hallottam, hogy lövöldözés van körülötte, ami egyre hangosabb lett, majd arabul kiabáltak az emberek... azt kiabálták, hogy életben van, és hogy szükségük van rá” - mondta. A Hamász terroristái legalább 260 embert gyilkoltak meg azon a zenei fesztiválon. A Hamász tömegmészárlása során a legfrissebb hírek szerint több mint 1400 embert öltek meg.

Gonennel a CNN egy Tel-Avivban működő, a túszok és eltűnt személyek családjait képviselő fórum székhelyén beszélt, amely azért alakult, hogy támogatást nyújtson az áldozatok hozzátartozóinak. A fórum csoportokat állított össze, amelyek feladata, hogy a kormánnyal és külföldi diplomatákkal tartsák a kapcsolatot. Van egy PR-csapata, amely az egyes esetekre hívja fel a figyelmet, valamint egy tárgyalócsoportja, amely megpróbál stratégiát kidolgozni arra vonatkozóan, hogyan lehetne elérni a túszok szabadon bocsátását.

"Elsősorban azért vagyunk, hogy a családok támogassák egymást" - mondta Gonen. "Hogy tudják, nincsenek egyedül. Most annyira, de annyira magányosak" – mondta.

Gyűlik a harag

Hivatkozás másolása

Míg a családok leginkább arra koncentrálnak, hogy információkat terjesszenek szeretteikről, mások egyre dühösebbek a Netanjahu-kormánynak a válságra adott válasza miatt. A Hamász október 7-i terrortámadása volt a palesztin terroristák által elkövetett leghalálosabb támadás Izrael 75 éves történetében, és az izraeli biztonsági erők elképesztő hírszerzési kudarcát tárta fel.

Az utcával szemben, ahol a Hamász által túszul ejtett áldozatok hozzátartozói gyülekeztek, pénteken egy sokkal dühösebb tüntetés zajlott Benjamin Netanjahu miniszterelnök és kormánya ellen.

"Ez egy működésképtelen kormány, szélsőséges pártokkal, távozniuk kellene, és hagyni, hogy hozzáértő emberek kezeljék ezt a szörnyűséget" - mondta Daphna Cohen, aki egy izraeli zászlót és egy Netanjahu lemondását követelő transzparenst vitt. Daphna a CNN-nek elmondta, hogy bár évek óta részt vesz a miniszterelnök elleni tüntetéseken, ezúttal másképp érzi magát.

"Soha nem éreztem még ilyen dühöt és gyűlöletet egy ember iránt, mióta megszülettem. 66 éves vagyok, nem emlékszem, hogy magam is úgy éreztem volna, mint amit ezzel a személlyel, a kib***ott Bibivel kapcsolatban érzek, nincs rá más szó" - mondta. "Nem vállalja a felelősséget, és nem hiszem, hogy törődik csak magával, még ezekben a nehéz időkben sem. Ő az a bűnöző, aki képes arra, hogy a lefolyóba vigyen minket" - mondta.

Vége a megosztottságnak?

Hivatkozás másolása

Izrael mélyen megosztott volt az október 7-i támadások előtt. Netanjahu jobboldali koalíciója ellen hónapok óta tüntetések zajlottak, különösen a tervezett igazságügyi reformmal kapcsolatos vita miatt. Netanjahu és támogatói szerint a bíróságok reformra szorultak, ellenfelei az izraeli demokrácia elleni támadásnak minősítették a lépést és azzal hozták összefüggésbe, hogy Netanjahu az elmúlt években több korrupciós váddal is szembesült, melyeket ő következetesen tagad.

A Hamász bestiális terrortámadása némi politikai egységet teremtett a súlyosan megosztott Izraelben: Netanjahu a héten rendkívüli kormányt alakított az ellenzék centrista erejének vezetőjével, Benny Gantzcal. A kormány túszkoordinátorrá Gal Hirsch nyugalmazott IDF tábornokot nevezte ki. Hirsch azt mondta, hogy csapata "minden információt megvizsgál", hogy segítsen megtalálni az elrabolt embereket.

De még mindig érezhető a harag Netanjahu kormánya iránt, amiért nem látta előre a Hamász tömeggyilkos támadását és a példátlan túszválságot, amellyel az országnak most szembe kell néznie.

A szombati tüntetésen egy tiltakozó egy nagy, vérre emlékeztető vörös festékkel fröcskölt lepedőre feküdt le, rajta egy táblával, amelyen ez állt: "Továbbra is hatalmon? Csak a holttestemen keresztül".

Gáza ostromára készül Izrael

Hivatkozás másolása

Izrael hivatalosan is hadat üzent a Hamásznak, és az IDF napok óta légicsapásokkal és ágyúzással sújtja a Gázai övezetet. A mostani konfliktus első hat napja alatt Izrael mintegy 6000 bombát dobott le Gázára - annyit, mint a 2014-es 50 napos gázai-izraeli konfliktus teljes időtartama alatt. Yoav Gallant védelmi miniszter közölte, hogy "teljes ostromot" rendelt el Gáza ellen - ahol több mint 2 millió ember él -, megakadályozva az áram-, élelmiszer-, üzemanyag- és vízszállítást. Israel Katz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy a túszok kiszabadulásáig az ellátást továbbra is megszakítják – miután az izraeli hadsereg felszólítására egymillió gázai hagyta el az övezet Gáza folyótól északra eső részét, vasárnap Izrael bejelentette, hogy az övezet déli felén helyreállítja a vízszolgáltatást. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 2100 ember, köztük 724 gyermek és 458 nő halt meg Gázában.

A 2007 óta a Hamász által uralt Gázában humanitárius válság egyre súlyosbodik, figyelmeztetések szerint az embereket az éhhalál veszélye fenyegeti, a kórházi generátorok kifogyóban vannak, és egész utcák váltak romhalmazzá.

Az izraeli hadsereg figyelmeztette a Gázai övezet északi részén élőket, hogy biztonságuk érdekében evakuálják a déli részeket a várhatóan fokozódó hadműveletek, köztük egy esetleges szárazföldi invázió előtt. Az UNICEF szerint ez 1,1 millió embert jelent, ami nagyjából Gáza lakosságának a fele, és hozzáteszi, hogy "a civilek számára nincs biztonságos hely".

Az Egyesült Államok és Katar közvetítene

Hivatkozás másolása

Közben több külföldi kormány is bekapcsolódott a túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítésekbe. Katar tárgyalásokat folytat a Hamásszal, de az Egyesült Államok is egyeztet a katariakkal, mivel ők kulcsszerepet játszanak a Hamásszal való közvetítésben - mondta a CNN-nek egy magas rangú amerikai tisztviselő és egy másik, a megbeszéléseket ismerő személy.

Mark Regev, Netanjahu vezető tanácsadója figyelmeztette a Hamászt, hogy következményei lesznek, ha a túszok közül bárkinek bármi baja esik.

"Ha bármi baja esik a túszoknak, megtaláljuk a felelősöket, és bíróság elé állítjuk őket, és meg fognak fizetni. Akár egy, akár öt, akár 25 évbe telik, akik részt vesznek a túszok bántalmazásában, Izrael meg fogja találni őket, és és megbünteti őket" - mondta a CNN-nek.

„Egységesnek kell lennünk”

Hivatkozás másolása

Tel-Avivban a túszul ejtett személyek családjai között komor a hangulat. Az elraboltak családjai közül sokan nem kritizálják a kormányt, minden erejüket arra összpontosítják, hogy kampányoljanak szeretteik szabadon bocsátásáért. „Egységesnek kell lennünk” - mondta Moshe Barda a CNN-nek. "Azt akarom, hogy a kormány, a világ, mindenki fogjon össze, és hozzuk vissza őket. Itt gyerekek vannak anya nélkül, anyák a gyermekeik nélkül, nagymamák, nagypapák."

Moshe Barda elmondta, hogy vigaszt talál abban a tudatban, hogy nagynénje egy erős nő. Szerinte ha nagynénje együtt van más túszokkal, valószínűleg mindenkiről gondoskodik. A kibucban Moshe hosszú évekig volt gyermekfelügyelő, sok, a közösségben született és nevelkedett gyermekre vigyázott. "Ő egy nagyon erős nő. Nézd meg a képet, egyenes háttal ül a motorkerékpáron... miközben épp most volt szemtanúja, hogy a férjét meggyilkolták" - mondta Moshe Barda.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés