Hirdetés

Benjamin Netanjahu feloszlatta a háborús kabinetet

Virág Sára portré Virág Sára

Feloszlatta hattagú háborús kabinetjét Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke. 

A bejelentés igazából senkit nem ért váratlanul, sokan számítottak már a lépésre azóta, hogy a háborús kabinet minisztere, Beni Ganc lemondott június 9-én. A Netanjahu nagy ellenfelének számító Ganc már korábban közölte: ha Netanjahu nem fogalmaz meg irányelveket egy hat stratégiai cél elérését célzó terv elkészítésére, akkor beadja a lemondását. Ennek a tervnek tartalmaznia kellett volna a Hamász teljhatalmának felszámolását Gázában, illetve egy civil közigazgatás létrehozását is. A háborús kabinet feloszlatásának hírére a Natanjahuval és a Hamász elleni háborúval elégedetlenek egyhetes tüntetést jelentettek be, mellyel azt szeretnék elérni: legyenek új választások Izraelben. 

A Guardian beszámolója szerint Netanjahu állítólag azt mondta a minisztereinek, hogy Ganc lemondásával okafogyottá vált a háborús kabinet fenntartása. A Hárec nevű izraeli lap pedig már arról cikkezett, hogy Netanjahu így visszatérhet a korábbi metódushoz, miszerint kormányülésen kívül, zárt ajtók mögött tárgyalja meg a biztonsági kérdéseket. A megbeszéléseken valószínűleg néhány miniszter venne még részt, köztük Joáv Galant védelmi miniszter valamint a stratégiai ügyekért felelős miniszter, Ron Dermer. 

A háborús kabinet feloszlatása minden bizonnyal nem lesz jelentős hatással a konfliktusra, a politikai következményei azonban igencsak jelentősek lehetnek. 

Több szakértő is azon a véleményen van, hogy így még tovább növekszik a Netanjahura nehezedő nyomás amerikai részről, mivel hetek óta zajlanak a fegyverszüneti tárgyalások Izrael és a Hamász között. Netanjahu nincs könnyű helyzetben, ugyanis a vallásos radikálisokhoz tartozó Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is többször követelte már, hogy vegyék fel a háborús kabinetbe, de ez nagyon felbőszítette volna az Egyesült Államokat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés