Hirdetés

Valami iszonyúra készül az Iszlám Állam a párizsi olimpia előtt

Nap Híre portré Nap Híre

Az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége hétfőn biztonsági riasztást adott ki, fokozott óvatosságra és körültekintésre intve az ott tartózkodó állampolgárait, nem sokkal azután, hogy a francia hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.

Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este jelentette be, hogy a legmagasabb szintre emelik a biztonsági készültséget az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este elkövetett merényletet követően, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára.

Az Egyesült Államok párizsi diplomáciai képviselete arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a turisták körében népszerű helyek válhatnak terroristák célpontjává minden előjel nélkül. Egyúttal fokozott odafigyelésre kérte állampolgárait, és arra, hogy minden gyanús cselekményt jelezzenek a helyi hatóságoknak - közölte az MTI. 

Az amerikai nagykövetség Moszkvában hasonló figyelmeztetést adott ki március elején, amikor az ott készülő merényletről szerzett tudomást. Az adminisztráció több képviselője beszámolt arról, hogy az értesülést az orosz kormány illetékeseivel is megosztották, napokkal a terrorakció előtt.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn a francia hatóságok által korábban kiadott terrorriasztással kapcsolatban az amerikai üzleti érdekeltségekről azt mondta, hogy kormányuk minden tengerentúlon tevékenykedő amerikai vállalkozást éberségre int és folyamatosan frissíti biztonsági ajánlásait.

Mint azt a naphire.hu is megírta, brutális vérfürdő történt Moszkvában pénteken este, miután három fegyveres betört a Crocus City Hall elnevezésű koncertterembe, ahol lövöldözni kezdtek. Az orosz hatóságok azt közölték, hogy a három fegyveres álruhába öltözött és automata fegyverekkel nyitottak tüzet a közönségre. Az is kiderült, hogy ezek után a bűnözők gránátot és gyújtóbombát is használtak, a lángok miatt pedig beomlott a koncertterem. 

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap délután kiadott frissített adatai szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett. A halottak közül három gyermek volt. Eddig 62 holttestet azonosítottak. A moszkvai régió egészségügyi tárcája szerint további 180 ember sebesült meg, akik közül 142-t kórházba szállítottak. Többek állapota súlyos, 32 sebesültet viszont már kiengedtek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés