Hirdetés

Gyászol a divatvilág, 102 éves korában meghalt Iris Apfel amerikai tervező és divatikon

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

102 éves korában elhunyt Iris Apfel amerikai tervező és divatikon.

Az önmagát "idősödő sztárlánynak" nevező művésznő jellegzetes, rövidre vágott fehér hajáról, túlméretezett szemüvegéről, élénk rúzsáról és vaskos gyöngysorairól volt ismert - adta hírül a BBC.

Apfel az 1980-as és 90-es években érte el hírnevének csúcsát, de több mint fél évszázadon át a párizsi divatbemutatók ismerős arca volt. Számos híres ügyfelet is kiszolgált, köztük Greta Garbót és Estée Laudert.

Halálát közel 3 millió követővel rendelkező Instagram-oldalán jelentették be szombaton, méghozzá egy olyan képpel, amelyen Apfel a híres túlméretes kerek szemüvegét viseli.

A kommentek között többek között Tommy Hilfiger amerikai divattervező is méltatta az elhunyt divatikont, akit a textil- és a stílusvilág "úttörőjének és vezetőjének" nevezett, aki "bevonult a történelembe".

"Iris Apfel nemcsak művészként, hanem influencerként is hihetetlen tehetsége miatt vált világhírű divatikonná"

- írta a tervező, aki hozzátette, "hatalmas szívével és varázslatos személyiségével mindenkit elvarázsolt, aki találkozott vele és elképesztő sok emberre volt hatással". Hilfiger mellett Lenny Kravitz amerikai énekes és Hannah Waddington színésznő is tisztelgett Apfel előtt.

Az 1921-ben New Yorkban zsidó családban született Apfel eredetileg művészettörténetet tanult, és a belsőépítészetre, különösen a textíliákra specializálódott.

Évtizedekig dolgozott belsőépítészként, többek között a Fehér Ház restaurálási projektjein, majd 80-as éveiben trendteremtő lett, 97 évesen pedig hivatásos modellként dolgozott.

"A színek kaleidoszkópja"

Hivatkozás másolása

Apfel ügynöke, Lori Sale szerint "életre szóló megtiszteltetés" volt vele együtt dolgozni.

"Hiányozni fognak a mindennapos hívásai, amelyeket mindig a jól ismert kérdéssel kezdett: "Mit hoztál nekem ma?". Ez bizonyítja, hogy csillapíthatatlanul vágyott a munkára" - mondta Sale.

"A szó minden értelmében látnok volt. Egyedi lencsén keresztül látta a világot - egy hatalmas, jellegzetes szemüveggel, amely az orrán ült. Ezeken a szemüvegeken keresztül a világot a színek kaleidoszkópjaként, a minták és nyomatok vásznaként látta"

- jelentette ki az ügynöke és hozzátette, hogy "művészi szeme a hétköznapi dolgokat rendkívülivé változtatta, és sajátos képessége volt, hogy a szokatlant az eleganciával ötvözte, ami varázsolatos volt".

2014-ben az elismert rendező, Albert Maysles Iris című dokumentumfilmet forgatott róla.

2015-ben a BBC Newsnightnak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte "az öltözködésnek szórakoztatónak kell lennie", és "lehetőséget kell adnia a játékra".

"Ez az életem része, mert kreatív ember vagyok, és úgy gondolom, hogy másoknak is ki kell próbálniuk egy kis kreativitást" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kornak megfelelő öltözködésről, azt válaszolta, hogy "ha az ember viselni tud egy adott darabot, akkor az helyénvaló [bármilyen korban]".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés