Hirdetés

Jövőre is megnehezíti a magyarok életét a brutális mértékű infláció

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Sikeres megállapodás született a 2023-as minimálbér-emelésről, ami szerint jövőre 16 százalékkal nő a kötelező legalacsonyabb fizetés, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal. A kormány ezen a héten jelentette be a jövő évi, 15 százalékos nyugdíjemelést is.

Azonban emelések ide vagy oda, ezek a korrekciók mégsem elegek a brutális drágulással szemben, képtelenek felvenni vele a harcot. Elsőre magasnak tűnhettek valóban az emelések, azonban a 2023-as infláció a szakemberek szerint még az ideinél is nagyobb lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a fizetések és a nyugdíjak vásárlóértéke tovább fog csökkenni.

A bizakodó előrejelzések szerint jövőre éves szinten 15 százalék körül alakul majd a drágulás mértéke, azonban a borúlátóbbak szerint akár 17-19 százalék között is lehet a magyar infláció, amivel nálunk lenne a legnagyobb áremelkedés az Európai Unión belül - írja a 444.hu.

Ugyan szakértők attól tartanak, hogy a fizetések infláció feletti emelkedése miatt ár-bér spirál alakulhat ki, egyelőre nagyobb fenyegetést jelent a stagfláció, vagyis a tartósan magas drágulással párhuzamos gazdasági visszaesés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés