Hirdetés

Nehéz hónapok várnak a magyarokra, ekkor tetőzhet az infláció

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egészen drámai adatokat közölt a GKI Gazdaságkutató Zrt. a hazai inflációval kapcsolatban.

Nagyon úgy néz ki, hogy még nincs vége és a mostaninál is nehezebb hónapok várnak a magyarokra. A GKI adatai szerint nem valószínű, hogy jövő decemberre sikerül megfelezni a pénzromlás mértékét. Ráadásul számításaik szerint az idei mintegy 5,2 százalékos emelkedés után jövőre 1-1,5 százalékos GDP-visszaesés várható.

Az előrejelzésben arra is rámutattak, hogy ennek a fő oka az, hogy a külső és és belső egyensúly vészes romlását csak a belföldi kereslet visszafogásával lehet megállítani - közölte az RTL.

Mint írták, a reálkeresetek már az idei év utolsó negyedévében is csökkennek, nagyjból 3,5 százalékkal. A lakosság fogyasztása az idei 6,5 százalékos növekedés után jövőre várhatóan 3 százalékkal fog csökkeni, a beruházások 6 százalékos emelkedése pedig 5 százalékkal eshet vissza 2023-ra.

Még nagyobb mértékű drágulás várható az üzletekben.
Még nagyobb mértékű drágulás várható az üzletekben.

Az infláció a 2022. évi 14,6 százalék után jövőre 18 százalék lesz, 26 százalék körüli tavaszi csúcsponttal. Az egyszámjegyű infláció elérése 2023 végére nagyon valószínűtlen.  

A lakosság reáljövedelme, megtakarításának és lakásvagyonának reálértéke jelentősen csökken, így a lakosság fogyasztásának növekedése a 2022. évi 3,7 százalékról 2023-ra 0,1 százalékra lassul. A munkanélküliség mérsékelten emelkedik.

A három legnagyobb gazdaság, az Egyesült Államok, Kína és az euróövezet megtorpan, számos országban recesszió valószínű.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés