Hirdetés

Irgalmatlanul lecsap az időjárás: eső, viharos szél és havazás jön

Nap Híre portré Nap Híre

Nem egészen ilyen időre számítottunk karácsony környékén: bár van, ahol ma kifehéredik a táj, de másutt rengeteg eső fog esni, ráadásul viharos szelet is kapunk a nyakunkba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton a csapadékhajlam délelőtt átmenetileg több helyen csökken, és főként északkeleten, illetve a délnyugati határszélen a felhőzet is szakadozhat. A nap második felében azonban ismét mindenütt beborul az ég, és újabb csapadékhullám érkezik.

A délnyugati megyékben eső, másutt havas eső, havazás is valószínű. Átmeneti vizes, tapadó hóréteg több helyen kialakulhat - amely elsősorban a magasabban fekvő helyeken, de helyenként akár síkvidéken is vastagabb lehet -, majd délnyugat, nyugat felől lassú enyhülés kezdődik.

Az északnyugati, nyugati szelet többször erős, olykor viharos lökések kísérik. A hőmérséklet a déli órák környékén általában 1 és 7, 8 fok között várható, majd hazánk nagyobb részén visszaesik a hőmérséklet, ám a délnyugati, nyugati részeken tovább enyhül az idő. Késő este 0, +9 fokot mérhetünk.

Kiadták a riasztást a meteorológusok a viharos szél, a zivatarveszély és a havazás miatt 

Az északnyugati szelet a déli órákig több helyen kísérhetik időnkénti viharos széllökések (60-85 km/h-t, kevés helyen >85 km/h-t), majd késő délután az Észak-Dunántúlon néhány helyen újra előfordulhatnak hasonló erősségű lökések.

Ma az esőből, havas esőből, havazásból összegyűlő napi csapadékösszeg az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is elérheti a 20 mm-t, elsősorban Győr-Moson-Sopron térségében a 30 mm-t is meghaladhatja. Kis eséllyel néhány helyen előfordulhat dörgés, villámlás.

A Dunántúl nyugati, déli megyéit leszámítva több helyen is kifehéredhet a táj. Síkvidéken jellemzően lepel-3 cm, kisebb körzetekben (nagyobb eséllyel Dunántúl északkeleti részein és a főváros tágabb térségében) akár 5 cm-t meghaladó vastagságú lehet frissen kialakuló hóréteg, míg a magasabban fekvő tájakon ez néhol elérheti, meghaladhatja az 5-10, néhol akár 15 cm-t is. Napközben délnyugat felől (bizonytalan gyorsasággal) enyhülés valószínű, emiatt a hó fokozatosan olvadásnak indul, a havazás lassan korlátozódik északkelet felé.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés