Hirdetés

Brutális vihar csap le ma az országra, kiadták a riasztást

Nap Híre portré Nap Híre

Széllel, jégesővel és rengeteg esővel érkezik meg a hidegfront az országba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken kezdetben borult lesz az ég, sokfelé számíthatunk esőre, záporra. A déli órákban többfelé felszakadozik a felhőzet, majd a nyugat felől érkező hidegfront hatására erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, a front mentén zivatarok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. 

Az ország északi harmadán-felén jelentős lesz a lehulló csapadék mennyisége. A déli szél délután északnyugatira, nyugatira fordul, többfelé viharossá fokozódik, sőt erősen viharos lökések is várhatók. A csúcshőmérséklet 12 és 24 fok között várható, a legmelegebb a déli határnál lesz. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Kiadták a riasztást, ez nagyon durva lesz! 

A veszélyjelzésben azt írták, pénteken napközben nyugat felől egy gyors mozgású hidegfront vonul át az országon, amely mentén és annak előterében is nagy területen 70 km/h feletti széllökésekre kell számítani. Főként az ország déli részében 80-90 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak.

A hidegfront mentén zivatarok is várhatóak, amelyekhez a déli országrészben 90-110 km/h-s lökések is társulhatnak, de egy-egy intenzívebb gócban 110 km/h feletti lökés sem kizárt. Emellett a zivatarokat apró szemű jég, illetve intenzív csapadék (10-20 mm) is kísérheti. Estétől a légmozgás (várhatóan jelentősen) veszít erejéből.

Megjegyezték, az ország északi felén nagy területen hullhat 20-30 mm-t meghaladó csapadék a nap folyamán, de a határhoz közeli és hegyvidéki tájakon néhol 50 mm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés