Hirdetés

Itt van már az irgalmatlan vihar: 3 centis jég, felhőszakadás és brutális szél is lehet

Nap Híre portré Nap Híre

Az egész országra kiadták a riasztást, van, ahol másodfokú figyelmeztetés van érvényben már most.

A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék.

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15 és 20, másutt 21 és 27 fok között várható. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Kiadták a riasztást

A veszélyjelzés szerint délnyugat felől zivatarok, rendszerbe szerveződött zivatarok érkeznek, amelyek éjjel fokozatosan északkeleti irányba helyeződnek. Zivatarok környezetében (főként a Dunántúlon) helyenként viharos (60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (25-35 mm) előfordulhat, illetve néhol jégesőre (jellemzően 2 cm alatti átmérővel) is van esély. Pénteken napközben ez a csapadékrendszer fokozatosan gyengülve északkelet felé elhagyja hazánkat.

Péntek délután újabb zivatarok képződhetnek (a délnyugati területeken legkisebb valószínűséggel), köztük heves zivatarok is, melyekre legjobb esély az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén mutatkozik. Zivatarok környezetében jégeső (ált. 1-3 cm), viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h) előfordulhat. Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3+ cm) erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (ált. 20-30 mm, ismétlődő csapadékgócok lokálisan ennél több) is társulhat. A zivatartevékenység (intenzitásából veszítve) az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat.

Péntek éjfélig az Alpokalján területi átlagban 20-30 mm, lokálisan ezt érdemben meghaladó mennyiségű eső is eshet.

Milyen idő lesz a pünkösdi hosszú hétvégén? 

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén: pénteken jelentős mennyiségű esőre és zivatarokra van kilátás, majd szombattól gomolyfelhős-napos idő várható, Pünkösdhétfőn azonban ismét többfelé alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke a hétvégén 24 Celsius-fok körül várható. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés