Hirdetés

Itt a lehűlés? Durva idő jön, riasztást adtak ki a meteorológusok

Nap Híre portré Nap Híre

A Dunántúl nyugati felében már mérséklődik a hőség, viszont a Dunántúl keleti felén, valamint a Dunától keletre a legtöbb helyen még mindig nagyon meleg lesz. A meteorológusok a zivatarveszély és a brutális szél miatt is riasztanak. 

A HungaroMet előrejelzése szerint hétfőn a napos idő mellett fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, utóbbiakból csak kis eséllyel fordulhat elő egy-egy helyen zápor, zivatar az ország középső harmadán. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében az északi, északkeleti szelet kísérik élénk, főként a Bodrogközben, valamint az Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton térségében olykor erős lökések. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul, de a Dél-Alföldön ennél egy-két fokkal nagyobb lesz a forróság. Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet, délen lesz a legmelegebb.

Kiadták a riasztást a meteorológusok

Hivatkozás másolása

A veszélyjelzés szerint a Dunántúl nyugati felében már mérséklődik a hőség, viszont a Dunántúl keleti felén, valamint a Dunától keletre a legtöbb helyen 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, de a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli felében meghaladja a 27 fokot is.

Napközben a Duna szélesebb sávjában elvétve alakulhat ki egy-egy zivatar. A keddre virradó éjszaka folyamán előbb a Dunántúl középső területein, majd a Dunántúlon másutt is kialakulhatnak zivatarok, melyeket viharos széllökések, apró szemű jég és intenzív csapadék kísérhet. Kiváltképp a Nyugat-Dunántúlon az ismétlődő cellaátvonulásokból lokálisan 25 mm-t meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet.

A hajnali órákban a Balaton nyugati medencéjének térségében 70 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

A nyár végén is melegrekordok dőlnek meg

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, pokoli meleg volt szombaton, egyes területeken hajnalban is 20 Celsius-fok felett maradt a hőmérséklet. A meteorológusok tájékoztatása szerint szombaton reggel a fővárosban a János-hegyen csak 23 Celsius-fokig hűlt le a levegő, így 0,2 fokkal megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja. Erre a napra a korábbi rekord 22,8 fok volt, amelyet 2023-ban, Budapest Lágymányos meteorológiai állomáson mértek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés