Hirdetés

Valamire készülnek Kínában? Nagy találkozó zajlik

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót.

A százéves, egykori aktív amerikai politikussal folytatott beszélgetésen Hszi Csin-ping hangsúlyozta: "A kínai nép soha nem felejti el régi barátait, és a kínai-amerikai kapcsolatok mindig Henry Kissinger nevéhez fognak kapcsolódni" - írja az MTI.

Kissinger kulcsfontosságú diplomáciai szerepet játszott a Washington és Peking közötti kapcsolatok normalizálásában az 1970-es években, amikor külügyminiszterként és nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált Richard Nixon és Gerald Ford elnökök kormányában. 1971 júliusában titkos utazást tett a Kínai Népköztársaságba, és ezzel kezdeményezte a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának első lépéseit. 

Kissinger most azt mondta, hogy "a két ország viszonya befolyással van a világbékére és az emberi társadalom előrehaladásához". Egyben megköszönte a kínai elnöknek, hogy a találkozót ugyanabban az állami vendégházban tartották, ahol több mint 50 évvel ezelőtt először találkozott az akkori kínai vezetéssel.

Kissinger többnapos pekingi tartózkodása során, amely Washington szerint magánlátogatás volt, találkozott Li Sang-fu kínai védelmi miniszterrel és Vang Ji külügyi államtanácsossal is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés