Hirdetés

Ezt tényleg nem láttuk jönni: megjelentek a hőségtagadók

Nap Híre portré Nap Híre

A hőmérsékleti adatokat és mérési módszereket kérdőjelezik meg egyes influenszerek.

Bár idén nyáron folyamatosan érkeztek a hírek a rekordhőségekről, és a saját bőrünkön is érezhettük a forróságot, mégis vannak olyanok, akik megkérdőjelezik mindezt. Robin Monotti influenszer például azt írta ki az X-re (Twitterre) júliusban, hogy a média és az Európai Űrügynökség (ESA) összekeverte a levegő hőmérsékletét a földfelszíni hőmérséklettel, amely általában magasabb.

A GB News műsorvezetője, Neil Oliver pedig azt állította, hogy a  levegő hőmérséklete Európában nem volt olyan magas, mint ahogy azt a BBC és mások állították, és nem emelkedett 30 fok fölé. Azt mondta, hogy a magasabb számok a földfelszíni hőmérsékletet jelentik, amelyet nem lehet összehasonlítani a szabványosan mért hőmérséklettel.

Bár a BBC ezt rögtön cáfolta, és kijelentették, hogy az időjárás-jelentéseik a meteorológusok által a nemzetközi szabványoknak megfelelően mért levegőhőmérsékleteket használják, további kétkedők jelentek meg - írja a HáziPatika. 

Az egyik ilyen kifogás az volt, hogy megváltoztak a hőtérképek színpalettái, hogy ijesztőbbek legyenek. Való igaz, hogy a brit meteorológiai szolgálat élénkebb színeket használ, de csak azért, hogy a térképeket könnyebben lehessen értelmezni mindenkinek, köztük a színvakoknak is. Egy másik alkalommal pedig azt állították, hogy egy rekordhőmérsékletet mérő szardíniai állomás nem felel meg a Meteorológiai Világszervezet szabványainak, mert rossz helyen van és nincs megfelelően karbantartva. A helyi hatóságok is megvizsgálták az ügyet, és rendben találták az állomást.

Bob Ward, a Grantham klímakutató központ munkatársa szerint is egyre hangosabbak a kétkedők a hőségadatokkal kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés