Hirdetés

Pusztító hőség és kegyetlen vihar: nagyon durva, amit az időjárás tartogat mára

Nap Híre portré Nap Híre

Kegyetlenül lecsap ma az időjárás Magyarországon: a hőség mellé kiadós vihart is kapunk a nyakunkba. Térképen mutatjuk, mire lehet számítani az országban.

Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok, néhol szűrt napsütés várható, kisebb körzetekben erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Azt írták, elsősorban  északon, keleten és az Alföldön, másodsorban a Nyugat-Dunántúlon lehetnek záporok, zivatarok, amelyek délkelet felé terjednek, néhol pedig heves zivatarok is kialakulhatnak.  A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű.

Kiadták a riasztás: hőség lesz, majd zivatarok jönnek és felhőszakadás is lehet

Hivatkozás másolása

A magas középhőmérséklet miatt 15 vármegyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. A naphire.hu korábban azt is megírta, hogy az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerdától egészen péntek éjfélig. 

Szerdán a déli óráktól elsősorban az ország északkeleti felén másodsorban a késő délutáni, esti óráktól a Nyugat-Dunántúlon lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához - várhatóan ezeken a tájakon sem fordulnak elő sok helyen, azonban ahol igen, ott számottevő eséllyel lehetnek heves események is - írták a veszélyjelzésben. 

A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Szélsőséges esetben 90 km/h-t meghaladó szélrohamot, illetve 4-5 cm-t elérő jégszemet sem lehet teljesen kizárni heves zivatarban. Kilenc vármegyében elsőfokú, míg két vármegyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok a zivatarvesszély miatt.

Felhőszakadás veszélye miatt hat vármegyében van érvényben figyelmeztetés. 

Megjegyezték azt is: éjjel sem csengnek le teljesen a zivatarok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés