Hirdetés

Farkasordító hideg volt Magyarországon: mínusz 16 fokot mértek vasárnap

Nap Híre portré Nap Híre

Vasárnap hajnali 5 óra után 10 perccel a Miskolci Egyetem, Földrajz-Geoinformatika Intézetével együttműködésben működtetett mérőállomás a Mohos-töbörben -16 fokot mutatott.

A Bükkben található Mohos-töbör többek között arról ismert, hogy gyakran mérnek rendkívüli hidegeket, ugyanis a hideg levegő nagyobb sűrűségű, így könnyen csapdába esik a töbrökben, ahol erős kisugárzás esetén rendkívül alacsony hőmérséklet tud létrejönni - írja az Időkép, hozzátéve, hogy ez történt vasárnapra virradóan is. 

Hajnali 5 óra után 10 perccel a Miskolci Egyetem, Földrajz-Geoinformatika Intézetével együttműködésben működtetett mérőállomás -16 fokot mutatott, amit az anticiklonális hatás, a levegő kimondottan alacsony páratartalma és az erős kisugárzás együttesen tudott kialakítani. 

Az idei ősszel így már 6, októberben pedig 5 zord napot regisztráltak a töbörben. Október 18-án a 10 perces mérésekből számított napi átlaghőmérséklet -5,6 fok volt. Az első őszi talajfagy is beállt, a talajhőmérő szenzor a felszín alatt 5 centiméterrel -0,4 fokot rögzített.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés