Hirdetés

Súlyos csapást mért a Hezbollah Izraelre, négy katona meghalt

Nap Híre portré Nap Híre

Vasárnap este dróncsapás ért egy izraeli katonai támaszpontot az Izrael észak-középső részén fekvő Binjamina közelében. A támadásban négy IDF-katona meghalt és 58 másik megsebesült.

A szörnyű támadást a Hezbollah vállalta magára és közölte: egy „drónrajjal” az IDF Golani dandárjához tartozó kiképzőbázist vette célba. Az IDF tájékoztatása szerint a drón nem sokkal este 7 óra előtt csapódott be, a bázison belül egy étkezdét talált el. 

Nem sokkal éjfél után Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője egy közleményben azt mondta, hogy vizsgálják az incidens körülményeit, mivel a drón nem indított be semmilyen figyelmeztető szirénát Izraelben. "Az IDF teljes operatív ellenőrzést gyakorol az incidens felett” – mondta Hagari, és felszólította a nyilvánosságot, hogy tartózkodjon a támadással kapcsolatos pletykák terjesztésétől, amíg a tények megállapítása folyamatban van. "Ki fogjuk vizsgálni, hogyan tud egy drón figyelmeztetés nélkül behatolni és eltalálni egy bázist” – mondta. Hozzátette, hogy Izrael „a háború kezdete óta” szembesül az drónok jelentette fenyegetéssel.

"Kötelesek vagyunk jobb védelmet biztosítani” – mondta. "Ki fogjuk vizsgálni ezt az incidenst, tanulni fogunk belőle és javítani fogunk”.

A Times of Israel cikke szerint a támadással kapcsolatos első vizsgálat azt jelezte, hogy a Hezbollah által indított két drón a tenger felől hatolt be az izraeli légtérbe. Mindkettő „Mirsad” drón volt, amelyet Iránban Ababil-T néven ismernek. A típus a Hezbollah fő kamikaze drónja, és használatuk egyeltalán nem példátlan - írja a neokohn.hu.

Az Alma Center, egy Hezbollah jelentette biztonsági kihívásokra összpontosító izraeli kutatóintézet szerint a drón "120 kilométeres támadási távolsággal, 370 kilométer/órás végsebességgel, akár 40 kilogramm robbanóanyag szállítására alkalmas, és akár 3000 méteres magasságban is képes repülni”.

A hírek szerint mindkét drónt követték az izraeli radarok, és az egyiket lelőtték a Haifától északra fekvő partoknál. Az IAF repülőgépei és helikopterei üldözőbe vették a második drónt is, de azt elveszítették a radarok, így elvesztették a nyomát, valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a földhöz. Nem szólaltak meg a szirénák, mert a feltételezés az volt, hogy lezuhant vagy elfogták, miután eltűnt.

A hadsereg szerint összesen több mint 115 lövedéket lőtt ki a Hezbollah izraeli területre vasárnap a drónokon kívül, ami rendszeresen működésbe hozta a szirénákat Haifa térségében és Galilea egész területén.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés