Hirdetés

Mindenkinek J.Lo és Kim Kardashian luxustáskáira fáj a foga, ám nem adják el csak úgy bárkinek

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A divatrajongók, akik kétségbeesetten szeretnének hozzájutni egy exkluzív Birkin táskához, beperelték a Hermést Kaliforniában azzal az indokkal, hogy a cég nem ad el nekik egy táskát sem, hacsak nem vesznek előbb más luxusterméket is a francia divatháztól.

A csoportos kereset szerint a leendő vásárlóknak több tízezer dollárt kell sálakra, cipőkre és övekre költeniük, csak hogy lehetőséget kapjanak arra, hogy hozzájussanak a világ egyik legkeresettebb táskájához.

Az egyik felperes, Tina Cavalleri azt állítja, hogy 2022-ben tervezte el, hogy megvásárolná a francia cégtől az egyik áhított táskát. Azonban azt mondták neki, hogy a különleges táskákat "olyan ügyfelek vásárolhatják meg, akik korábban már következetesen támogatták az üzletünket".

A szintén felperes Mark Glinoga tavaly megpróbált vásárolni egy Birkin táskát, "de az alperes értékesítési munkatársai azt tanácsolták neki, hogy először vásároljon kiegészítő termékeket, ugyanis így juthat hozzá potenciálisan az áhított Birkin kézitáskához" - írja a Yahoo! Finance.

A rendkívül limitált példányszámú, kézzel készített bőrtáska, amelyet a néhai francia-brit színésznő, Jane Birkin ihletett, a luxus és az exkluzivitás szinonimájává vált, ára 10 000 és 1 millió dollár között mozog.

A hírességek, köztük Kim és Khloe Kardashian, Jennifer Lopez, Cardi B és Victoria Beckham által kedvelt táskák nincsenek kiállítva az üzletekben, és online sem lehet megrendelni.

"A legtöbb vásárlónak soha nem fognak megmutatni egyetlen Birkin táskát sem a Hermes kiskereskedelmi üzleteiben. Jellemzően csak azoknak a fogyasztóknak ajánlanak fel egy Birkin táskát (egy zárt helyiségben), akiket érdemesnek tartanak arra, hogy ilyen kiegészítőt vásároljanak" - áll a perben.

"A kiválasztott fogyasztó lehetőséget kap arra, hogy megvásárolja azt a bizonyos Birkin kézitáskát, amelyet megmutatnak neki. Arra nincs lehetőség, hogy a fogyasztó által kívánt stílusú, méretű, színű, bőrű és hardverű táskát rendeljen".

A kereset, amely meg nem határozott kártérítést követel, azt állítja, hogy az értékesítési munkatársak nem kapnak jutalékot a Birkin táskák után, de más Hermes termékek eladásából három százalékot kapnak.

A kereset benyújtói szerint az alperesek arra használják a Birkin táskákat, hogy a fogyasztókat a kiegészítő termékek megvásárlására kényszerítsék, amelyekből jutalékokat kapnak.

A per, amelyhez mások is csatlakozhatnak, azt állítja, hogy ez a gyakorlat sérti a trösztellenes törvényeket, mivel mesterségesen növeli a termék tényleges árát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés