Hirdetés

Ma délután lejár egy fontos határidő, figyelmeztet az NVB

Nap Híre portré Nap Híre

Lejár pénteken 16 órakor az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására állított listák bejelentési határideje, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig két listát vett nyilvántartásba.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pénteken 16 óráig van lehetőség.

A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről - írja az MTI. 

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni róla pedig csak 2024. május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Az NVB eddig két listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, valamint a Mi Hazánk Mozgalom listáját. A Nemzeti Választási Bizottság 36 pártot vett nyilvántartásba jogerősen az EP-választásra.

Azok a pártok, amelyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés