Hirdetés

Olyan hatása lesz az inflációnak, amit nem láttunk jönni

 portré

Érkeznek a drágulás trükkös formái. A világhírű Haribo gumimaciknál már el is kezdődött az észrevehetetlen drágulás. A klasszikus Goldbären zacskóba kevesebb édesség kerül, míg az ára ugyanannyi marad – számolt be róla a Világgazdaság. 

A gumimacikból egy év alatt annyi készül, hogy egymás mellé ültetve őket tízszer körbe érnék a Földet.
A gumimacikból egy év alatt annyi készül, hogy egymás mellé ültetve őket tízszer körbe érnék a Földet.

Az eddigi 200 gramm helyett csak 175 grammot tesznek már zacskóba a kismacikból, ám az ára ugyanannyi - 0,99 euró, vagyis 388 forint - marad. Így a fogyasztók, száz évvel azután, hogy feltalálták az édességet, 12,5 százalékos drágulással találják szembe magukat. 

És ha már édesség, beszéljünk a közelgő ünnepről. Ez a karácsony kicsit más lesz, egyéb szemppontból is. A Blikk utánajárt annak, milyen áron mozognak most a karácsonyi édességek. Mint írták, a nagyobb áruházláncokban és a kisebb boltokban a kimérős szaloncukrokat jóval olcsóbban szerezhetik be a magyarok, mint a márkás szaloncukrokat. Hozzátették azt is, hogy a paleo és a vegán termékek ára a legbrutálisabb, de a márkás szaloncukrokért is több ezret elkérhetnek. 

Drágáulás van az egy kilós Vadász sós-karamellás szaloncukor esetében is, ami például 5963 forintba kerül majd, ha valaki ezt tervezi karácsonykor a fára, vagy a fenyőfa alá tenni. Egy zacskó, amiben 300 gramm van, 178 forintba kerül az egyik webáruházban. A legolcsóbb édesség az Angyali családi szaloncukor, amely kilója 3300 forint az interneten.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés