Hirdetés

Rendkívüli hír: rendkívül ritka vírussal fertőződött meg egy idős magyar nő

Nap Híre portré Nap Híre

A betegségre úgy derült fény, hogy a nőt súlyos vesekárosodással diagnosztizálták.

Mezei egerek vizeletével és székletével terjedő betegség támadott meg egy idős magyar nőt Veszprém vármegyében. A 76 éves Veszprém vármegyei nőnél hantavírus okozta veseszindrómát diagnosztizáltak az orvosok.

A hantavírus a vérzéses lázak közé tartozó betegség, amely mezei egerek vizeletével és székletével terjed, ezért főként a kirándulóknál, mezőgazdasági munkát végzőknél és terepen mozgó katonáknál a legnagyobb a kockázat a megfertőződésre - írja a Dívány. A portál kiemelte azt is, hogy a fertőzés úgy alakul ki, hogy valamilyen sérülésen keresztül a kórokozó bejut a szervezetbe. A vírus a vérzéses lázak közé tartozik.

A betegséget a Bunyaviridae családba tartozó hantavírus nemzetség okozza, Magyarországon Puumala (PUUV) és a Dobrava-Belgrade (DOBV) faja terjedt el. A betegség fejfájással, rossz közérzettel, magas lázzal, kevés ürített vizelettel, átmeneti vesekárosodással és átmeneti veseelégtelenséggel jár de egyes súlyos esetekben érintheti a májat is. 

A fertőzés hazánkban nem túl gyakori, az enyhébb megbetegedéseket nem is mindig jelentik. Járványt legutóbb 2014 nyarán a  szomszédos horvátországi Plitvicei-tavaknál észleltek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés