Hirdetés

Vérzéses lázat okozó vírus ütötte fel a fejét: már kilenc embert megölt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Kitört a Marburg-járvány Egyenlítői-Guineában. A helyi hatóságok megerősítették, hogy az ország történetében most először Marburg-vírus okozta járvány tört ki az országban, miután legkevesebb kilenc ember meghalt a betegségben a keleti Kie-Ntem tartományban - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

"Folynak a vizsgálatok. Felkészült szakértőket küldtek az érintett körzetekbe, hogy feltérképezzék az emberek közötti kontaktokat, izolálják és egészségügyi ellátásban részesítsék a betegség tünetét mutatókat” – idézte az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének közleményét a HáziPatika.

A hatóságok tájékoztatása szerint eddig kilenc halálesetről és tizenhat feltételezett fertőzöttről tudnak, akiknél a betegségre utaló tüneteket (lázat, fáradtságot, hasmenést és hányást) tapasztaltak.

A vírust a németországi Marburg városáról nevezték fel, ugyanis ott fedezték fel még 1967-ben, miután miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták a városba. A betegség az ebolavírushoz hasonlóan gyümölcsevő denevérekről terjed az emberre, akiknél vérzéses lázat okoz. Emberről emberre pedig testváladékkal vagy a fertőzött testfelülettel való érintkezés útján terjed. Kezelés nélkül az esetek 80 százaléka halálos lehet.

A betegség ellen nincsen engedélyezett védőoltás, de a kiszáradás elleni kezelés javítja a túlélés esélyeit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés