Hirdetés

A hamisított Hitler-naplókkal is átverték a Tucker Carlsont kirúgó médiamilliárdost

Morvay Péter portré Morvay Péter

Negyven éve a médiaelit legnagyobb nevei dőltek be az évszázad hamisítványának. Úgy tűnik, nem sokat tanultak belőle.

Mint arról beszámoltunk, személyesen Rupert Murdoch, a Fox médiavállalat tulajdonosa döntött a csatorna legnagyobb sztárjának, Tucker Carlsonnak a kirúgásáról

A fő ok az lehetett, hogy Carlson a műsorában választási csalással vádolta a szavazatellenőrző rendszer üzemeltetőjét. A cég perelt, a Fox pedig megijedt, és inkább kifizetett 800 millió dollárt, hogy kikeveredjen az ügyből.

Meglehet, a 2020-as választási csalás vádjai hamisnak bizonyultak, Murdoch azonban maga sem a tényellenőzés bajnoka.

A milliárdos üzletember, a londoni The Times tulajdonosaként annak idején hatalmas összeget fizetett ki azért, hogy a konkurenciát megelőzve megszerezze a hamisított Hitler-naplók angol nyelvű kiadási jogait. 

„Óriási hibát követtem el, és ezzel együtt kell élnem életem végéig” 

mondta 2012-ben Murdoch.

Máig a sajtótörténelem szégyenfoltja az, hogy 1983-ban a német Stern magazin hiteles dokumentumként közölte a számos kézírásos füzetből álló dokumentumgyűjteményt, amelyet Adolf Hitler náci diktátor naplóiként vásárolt meg.

A hírverseny elvakította a Stern-tulajdonos Bertelsmann vezetőit
A hírverseny elvakította a Stern-tulajdonos Bertelsmann vezetőit Stern

Az anyagról azonban kiderült, hogy minden sora hamisítvány. 

A Stern hírmagazin kiadója, a Bertelsmann cég most az évfordulón hozzájárult, hogy a hamisított naplók a történeti értékük miatt tartósan a nemzeti levéltár gyűjteményébe kerüljenek.

Nehéz utólag megérteni, mi vakította el annak idején a német nap tulajdonosait, hogy bedőljenek a csalásnak. 

Hitlerre ugyanis egyáltalán nem volt jellemző, hogy írásban rögzítse a gondolatait, ezért a naplóírás is távol állt tőle.

A börtönben még a hírhedt főművét, a Mein Kampfot is úgy diktálta cellatársának.

A hamisítók mégis képesek voltak meggyőzni a Stern riportereit a „naplóíró” Hitlerről, és a lap 1983. április 25-én jelentetett meg kivonatokat a világraszóló szenzációnak vélt dokumentumokból.

Az újraközlés jogát a Stern több külföldi lapnak is értékesítette, többek között Rupert Murdoch is lecsapott a szenzációsnak vélt dokumentumokra.

A naplókról a Bundesarchiv és a német bűnügyi hivatal állapította meg, hogy hamisak. Mint néhány héten belül kiderült, a szövegek 

egész biztosan a második világháború után gyártott papírra íródtak.

A hírmagazin egy Konrad Kujau nevű hamisító kelepcéjébe esett, aki több mint 60 dokumentumot sózott rá a szenzációéhes lapra 9,3 millió márkáért.

A botrány révén az újságíró és a hamisító is börtönbe került, az eset pedig bekerült a médiatörténelem legnagyobb hírhamisításai közé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés