Hirdetés

A Hamász csak tartós tűzszünet esetén hajlandó újabb túszok elengedésére

Nap Híre portré Nap Híre

Izrael egyre nagyobb nemzetközi nyomással néz szembe a civil áldozatok számának növekedése és a gázai kórházak lerombolása miatt. A túszok hozzátartozói fegyverszünetet követelnek, de a Hamász csak tartós fegyvernyugvás esetén hajlandó újabb túszokat elengedni.

Több mint két hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett. 

A Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint több mint 18 800 ember, főként nők és gyerekek haltak meg Izrael gázai hadjáratában. Közölte, hogy vasárnap több tucatnyian haltak meg izraeli csapásokban. A hónapok óta tartó heves bombázások és harcok következtében Gáza lakosságának nagy része elmenekült otthonából és üzemanyag-, élelmiszer-, víz- és gyógyszerhiánnyal küzd.

Dráma a kórházakban

Hivatkozás másolása

Az ENSZ szerint a gázai kórházak kevesebb mint egyharmada működik legalább részben. Az Egészségügyi Világszervezet vasárnap elítélte a terület északi részén lévő két kórházat ért izraeli hadműveleteket. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője azt mondta, hogy az ügynökség "megdöbbent a Kamal Adwan kórház lerombolása miatt" – írja az AFP.

Az izraeli erők többnapos hadműveletet hajtottak végre a kórházban a Hamász ellen, majd kivonultak az intézményből, azt állítva, hogy azt a Hamász parancsnoki és irányítóközpontként használta. Izrael közölte, hogy a kórházba való behatolás előtt tárgyalt az ott tartózkodók többségének biztonságos evakuálásáról. A WHO szerint az izraeli bombázás "vérfürdő" helyszínévé változtatta az Al-Shifa kórház sürgősségi osztályát.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium közölte, hogy vasárnap izraeli csapás érte a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnis fő városában lévő Nasszer kórházat, amely egy ember halálát okozta, hét másik pedig megsebesült. A minisztérium szerint az izraeli erők vasárnap megrohamozták a Gáza északi részén található Al Awda kórházat, és többnapos ostromot és bombázást követően őrizetbe vették az egészségügyi személyzetet.

Felfedezték az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat

Hivatkozás másolása

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap ismét "a végsőkig tartó harcot" ígért, és azt ígérte, hogy elérik a Hamász felszámolásának célját, kiszabadítják az összes túszt, és biztosítják, hogy Gáza soha többé ne váljon "a terrorizmus központjává". 

Közben az izraeli hadsereg közölte: a Gázai övezet északi határátkelőhelye, Erez izraeli város közelében felfedezték az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat. Az AFP fotósa arról számolt be, hogy az alagút elég nagy volt ahhoz, hogy kis méretű járművek használhassák. Izrael szerint az alagút több millió dollárba került, és évekig tartott a megépítése, sínpályákkal, elektromos hálózattal, vízelvezetéssel és kommunikációs hálózattal volt felszerelve.

Lesz-e újabb tűzszünet?

Hivatkozás másolása

Az izraeli kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzetközi közösség részéről, hogy szüneteltesse a harcokat és tegyen többet a civilek védelmében. Az ENSZ becslései szerint 1,9 millió gázai lakos – az övezetben élők mintegy 80 százaléka – kényszerült lakóhelyét elhagyni a háború miatt.

"Nem lennék meglepve, ha az emberek éhen halnának, vagy az éhség, a betegségek és a gyenge immunitás kombinációjában" - mondta Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének vezetője.

A háború kitörése óta a gázaiak többször is kommunikációs zavarokkal szembesültek, de vasárnap a gázai fő távközlési vállalat közölte, hogy a mobil- és internetszolgáltatás fokozatosan helyreállt.

Catherine Colonna francia külügyminiszter vasárnap Izraelben járt, ahol "azonnali és tartós" tűzszünetre szólított fel. Franciaország külön elítélte azt az izraeli bombázást, amely megölte egyik külügyminisztériumi tisztviselőjét Gázában.

Katar, amely a múlt hónapban segített közvetíteni a fegyverszünetben, amelynek során 80 izraeli túszt cseréltek ki 240 bebörtönzött palesztinért, azt mondta, hogy "folyamatos diplomáciai erőfeszítések folynak a humanitárius tűzszünet felújítására".

A Hamász azonban a Telegramon közölte, hogy "ellenez minden tárgyalást a foglyok cseréjéről, amíg a népünk elleni agresszió teljesen meg nem szűnik".

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn Kuvaitban járt, előzőleg megállt Izraelben és Katarban is. Utóbbi ország hozta tető alá az eddigi egyetlen fegyverszünetet Izrael és a Hamász között. 

Botrány lett abból, hogy három túszt megölt az izraeli hadsereg

Hivatkozás másolása

Az izraeli kormányra a Hamász kezében lévő túszok családjainak részéről is nyomás nehezedik, hogy lassítsa, függessze fel vagy fejezze be a katonai akciót.

Izrael szerint még mindig 129 túsz van Gázában, és a hozzátartozók ismét összegyűltek Tel-Avivban, hogy egyezséget követeljenek a hazahozatalukról, miután a hadsereg elismerte, hogy tévedésből megölt három foglyot Gázában. Az egyik már kiszabadult túsz, az 57 éves német-izraeli Raz Ben-Ami arról beszélt, hogy "mindennapos megaláztatást, szellemi és fizikai megaláztatást" kellett elviselnie, többek között napi egy étkezést, és nem volt megfelelő vécé sem a fogsága idején.

Robban a régió?

Hivatkozás másolása

A gázai konfliktus miatt Ciszjordániában is elszabadult az erőszak. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli erők vasárnap reggel öt palesztint öltek meg egy ciszjordániai menekülttáborban. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a légicsapások olyan fegyvereseket céloztak, akik katonákat veszélyeztettek. Egészségügyi tisztviselők szerint a háború kitörése óta több mint 290 palesztint öltek meg az izraeli erők vagy telepesek Ciszjordániában.

Közben Tovább erősödtek a félelmek, hogy a gázai konfliktus a tágabb régióra is kiterjedhet. Izrael vasárnap légicsapásokat hajtott végre Damaszkusz közelében, megsebesítve két szíriai katonát - közölte a szíriai védelmi minisztérium.  Az izraeli erők és az Irán által támogatott Hezbollah fegyveresei rendszeres tűzharcot folytatnak Izrael és Libanon északi határán. Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók támadásokat indítottak az áthaladó hajók ellen a Vörös-tenger létfontosságú hajózási övezetében, arra kényszerítve a nagyvállalatokat, hogy máshova irányítsák át a hajókat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés