Hirdetés

Hadat üzent a MOK a kormánynak, letétbe helyezhetik az orvosok a felmondásukat

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombaton tartott rendkívüli Országos Küldöttközgyűlést, ahol megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, valamint helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását.

A MOK úgy látja, hogy jelenleg nem járható út az egészségügyi rendszer hibáinak állandó foltozgatása, adatok bizonyítják, hogy sokkal kevesebb pénzből és rosszabbul működik a hazai egészségügy, mint az uniós vagy akár a regionális országoké.

Kiemelték továbbá, hogy a magyar orvosok és szakdolgozók évtizedek óta vállalnak szabadidejük terhére önkéntes ügyeleteket és műszakokat, hogy a betegek valahogy ellátáshoz jussanak. "A hivatástudatunk azonban önmagában nem tudja az állam helyett a jó minőségű gyógyítás feltételeit megteremteni" - mondta Kincses Gyula, a kamara elnöke.

A MOK ezért olyan újratervezett egészségügyi rendszert javasol, ahol a vagyoni helyzettől függetlenül minden beteg megfelelő ellátásban részesül, és az állam a dolgozókat megtartó pályaképet biztosít - írja a 444.hu.

A kamara azt követeli az Orbán-kormánytól, a Magyar Tudományos Akadémiától, a szakmai kamaráktól, a parlamenti pártok delegáltjaitól és a betegszervezetektől, hogy közösen dolgozzanak ki az egészségügy átalakítására egy hosszú távú tervezetet.

A kamara az eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt - közölték.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés