Hirdetés

Döbbenetes fordulat a Hableány-ügyben: baj volt az elsüllyedt hajóval?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az új bizonyítékot nyújtott meg a Viking River Cruises, ami megváltoztathatja a per menetét.

A héten folytatódott a Hableány-katasztrófa koreai áldozatait érintő kártérítési pere. Mint ismert, az áldozatok rokonai sérelemdíj megfizetése miatt perlik a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó tulajdonosait, miután a koreai családok nem fogadták el a peren kívüli megegyezésként felajánlott 10 millió forint körüli sérelemdíjat.

A büntetőeljárás még nincs lezárva, és a Blikk nemrég úgy értesült a Viking River Cruises vállalat jogászától, hogy egy teljesen új, akár még az eljárás végkimenetelét is befolyásoló bizonyítékot nyújtottak be.

Úgy gondolják, hogy a baleset előtt a Hableány kormánya beleakadt egy kötélbe, amitől a kishajó irányíthatatlanul vágott a Viking Sigyn elé. A hírek szerint egy videófelvétel is a birtokukban van, ahogyan a a Hableány matróza a kötelet próbálja kirángatni a balesetet megelőző másodpercekben. Ha a felvétel hiteles, az azt jelenti, hogy a tragédiáért nemcsak a Viking, illetve annak kapitánya a felelős.

A balesetről angol szakértőket is megkérdeztek, ahol létezik külön hajóbíróság is a vízibalesetek tárgyalására. Itt vették észre, lehetséges, hogy a Hableány kapitánya is hibázott, egy hajócsavarra tekeredett kötél miatt fordulhatott a Viking elé a kishajó. Ha ez beigazolódik, az a büntetőpertől független kártérítési igényekre is hatással lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés