Hirdetés

Van okunk irigykedni az amerikaiakra - Különleges látvány tárul eléjük szombaton

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A csillaglesők és a csillagászok szombaton egy látványos égi jelenségnek - egy gyűrűs napfogyatkozásnak - lehetnek részesei.

Rossz hír azonban számukra, hogy a kozmukus jelenség az USA egyes részein, Mexikóban, valamint Dél- és Közép-Amerikában lesz látható. A NASA szerint az Egyesült Államokban részleges napfogyatkozást figyelhetnek meg helyi idő szerint szombaton az emberek - írja a BBC.

A lap kiemelte, hogy a gyűrűs napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között halad el, eltakarva a Nap fényének egy részét. Azért hívják gyűrűs napfogyatkozásnak, mert csak egy vékony gyűrű, vagy gyűrűs fény marad látható a Napból.

Bár a teljes napfogyatkozás miatt sokkal izgatottabbak vagyunk, mert akkor láthatjuk a koronát... Valójában sokkal ritkább a gyűrűs napfogyatkozás, ezért nagyon klassz dolog látni

- mondta dr. Nicola Fox, a NASA tudományos missziói igazgatóságának társadminisztrátora, aki hozzátette, hogy az október 14-i gyűrűs napfogyatkozás útvonala széles területet fog átfogni, így helytől függően eltérő látványt nyújt majd a megfigyelők számára.

A gyűrűs pályán belül élők a teljes tűzgyűrű-hatás szemtanúi lesznek, míg a közeli régiókban élők részleges napfogyatkozást láthatnak majd.

Mikor és hol lehet látni a napfogyatkozást?

Hivatkozás másolása

A gyűrűs napfogyatkozás helyi idő szerint 09:13-kor kezdődik Oregonban (BST 17:13), majd áthalad Kalifornián, Nevadán, Utah-n, Új-Mexikón, és helyi idő szerint 12:03-kor (BST 18:03) ér véget Texasban.

A legfontosabb (a láthatóság szempontjából), hogy olyan helyen legyünk, ahol nincs felhő. A 2017-es napfogyatkozáskor kint voltam Nebraskában, és felhős volt az idő. Soha nem jutott eszembe, hogy a felhők miatt nem fogom látni

- nyilatkozta Dr. Fox, aki kiemelte azt is, hogy mindig fontos az előretervezés, ugyanis a legjobb olyan helyről megfigyelni ezt az égi jelenséget, ahol távol vagyunk a városi fényektől, illetve a magas épületektől, hogy az égboltra megfelelően rálássunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés