Hirdetés

Itt van Győrfi Pál drámai nyilatkozata a Gálvölgyi-botrányról

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, szerdán kórházba került Gálvölgyi János, miután légzési nehézségekkel küzdött otthonában. Végül azonban nem mentőautó vitte az egészségügyi intézménybe, hanem két lánya. A kórházban egyből intenzív osztályra került, majd lélegeztetőgépre helyezték.

Lapunk megírta azt is, hogy az eset komoly felháborodást váltott ki, az Országos Mentőszolgálat pedig vizsgálatot indított az ügyben, hogy miért nem ment a színészhez. Eközben a Demokratikus Koalíció (DK) a mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli.

Most az esettel kapcsolatba megszólalt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki közölte,

hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor, ezt állapította meg a mentők belső vizsgálata.

Hozzátette, minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást, és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

A vizsgálat megállapította, hogy a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése

- olvasható a közleményben, amit a 24.hu is megosztott. A mentőszolgálat kitért arra is, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Ugyanakkor hozzátették, a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés