Hirdetés

Döntött a bíróság: Szabadlábra helyezik a gyilkosságért elítélt paralimpikont

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A volt paralimpiai bajnok Oscar Pistorius közel 11 évvel barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolása után feltételesen szabadulhat a börtönből.

A férfi még 2013-ban, Valentin-napon többször is rálőtt a barátnőjére a fürdőszobaajtón keresztül, később pedig azt állította, hogy betörőnek nézte a fiatal nőt az otthonukban. A most 37 éves Pistoriust 2016-ban egy dél-afrikai bíróság 13 év és 5 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A BBC most azonban arról számolt be, hogy 2024. január 5-én feltételesen szabadlábra helyezhetik.

Szabadulása után Pistoriust a hatóságok felügyelik majd, amíg büntetése hivatalosan le nem jár, "ugyanúgy, mint minden más feltételesen szabadlábra helyezettet" - közölte pénteken a büntetés-végrehajtás.

A pénteki meghallgatáson a feltételes szabadlábra helyezési bizottságnak felolvasott levelében Reeva Steenkamp édesanyja azt mondta, hogy nem ellenzi a férfi szabadlábra helyezését, de kíváncsi, hogy Pistorius "hatalmas dühproblémáit" valóban kezelték-e a börtönben. Hozzátette, "aggódik minden nő biztonságáért", aki a szabadulása után kapcsolatba kerül vele.

June Steenkamp úgy döntött, hogy nem vesz részt a Pretoria melletti Atteridgeville börtönben tartott feltételes szabadlábra helyezési meghallgatáson: "Egyszerűen nem tudok annyi energiát gyűjteni, hogy ebben a szakaszban újra szembe tudjak nézni vele".

June Steenkamp egyébként úgy döntött, hogy nem vesz részt a Pretoria melletti Atteridgeville börtönben tartott feltételes szabadlábra helyezési meghallgatáson: "Egyszerűen nem tudok annyi energiát gyűjteni, hogy ebben a szakaszban újra szembe tudjak nézni vele".

A nő férje, azaz Reeva édesapja az év elején halt meg. "Barry teljesen összetörten hagyta el ezt a világot, mivel nem tudta megvédeni a lányát. Nincs kétségem afelől, hogy összetört szívvel halt meg".

Pistoriusnak egyébként a mostani idén már a második feltételes szabadlábra helyezési meghallgatása volt. Az elsőre még márciusban került sor, ám ez végül meghiúsult, mivel nem töltötte még ki akkor a minimális büntetési időt.  Ezt később a dél-afrikai alkotmánybíróság tévedésnek minősítette, ami az újabb feltételes szabadlábra helyezési meghallgatáshoz vezetett.

Ki volt Reeva Steenkamp?

Hivatkozás másolása

Reeva 29 éves volt, amikor meghalt. Korábban jogi diplomát szerzett, emellett pedig sikeres modell volt és televíziós műsorvezetőként is dolgozott. Karrierje alatt egy valóságshow-ban is szerepelt. "Több volt, mint egy csinos arc, gyönyörű szíve és ambíciója volt" - mondta korábban a lány egyik barátnője, Kerry Smith.

Steenkamp 3 hónapja volt kapcsolatban Pistoriusszal, amikor a férfi 2013. február 14-én kora hajnalban négy lövést adott le egy pisztollyal a pretoriai otthonában lévő fürdőszoba ajtaján keresztül. A nő szinte azonnal meghalt.

Pistoriust 2015-ben a Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróság gyilkosságért ítélte el, miután eredetileg a gondatlanságból elkövetett emberölés enyhébb bűncselekménye miatt ítélték el. Pistorius alsó lábszárát alig egyéves korában amputálták. Ezt követően protéziseket használt, és "pengés futó" néven vált világhírű sportolóvá. A paralimpián több aranyérmet nyert. A 2012-es londoni olimpián nem fogyatékkal élő sportolókkal is versenyzett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés