Hirdetés

„Apa megpróbált megölni minket” – rágyújtotta családjára a házat egy hétgyermekes apa

Garai Kitti portré Garai Kitti

Rettenetes tűzvész pusztított vasárnap hajnalban Nyugat-Sydneyben, egy csendes utcában. A tűzben három gyermek – köztük egy 5 hónapos kislány – meghalt, és további négy gyermeket kórházba szállítottak az édesanyjukkal együtt. És a megdöbbentő vád: ezt a borzalmat az apjuk okozta gyerekeknek, aki azt is megakadályozta, hogy elmeneküljenek. 

Az új-dél-walesi rendőrség a Lalor Park-i lakástüzet családon belüli erőszakkal összefüggő többszörös emberölésként kezeli, és az állam miniszterelnöke szerint a 28 éves, hétgyermekes apa "a legsúlyosabb vádakkal nézhet szembe".

Az eset tömeges felháborodást váltott ki, hiszen Ausztrália egyébként is nemzeti válsággal küzd a családon belüli erőszak hulláma miatt. A kutatások szerint az országban majdnem minden második héten meghal egy gyermek a szülő keze által. Anthony Albanese miniszterelnök számos változást kezdeményezett, hogy megállítsa ezt a csapást.

Kedden azonban – válaszul a szörnyű gyilkosságok sorozatára – elismerte, hogy az országnak hosszú utat kell megtennie, hogy megfordítsa a helyzetet. "Ismét életeket láttunk elrabolva, jövőket széttépve. Minden halál a pusztítás saját univerzuma."

A szomszéd, aki szemtanúja volt annak, ahogy a mellettük lévő családnak a háza ég, azt mondta, még mindig nem tudja feldolgozni a történteket. „Szégyelljük magunkat, nem tudtuk, hogy egy kisbaba van odabent” – mondta a BBC-nek zokogva, miközben felidézte a szörnyű gyilkosságot.

A neve elhallgatását kérő szomszéd magát hibáztatja a gyerekek haláláért, mert nem vette észre hamarabb a poklot és nem hívta elég gyorsan a mentőket. Pedig tettei bátrak és következetesek voltak.

Őt és férjét egy másik szomszéd, Jarrod Hawkins értesítette az erőszakról, aki erősítést keresve érkezett hozzájuk. Hawkins elmondta, hogy egy hangos pukkanásra ébredt, és mivel aggódott, hogy esetleg feltörték az autóját, kiment, és azonnal meglátta a lángokat. Elmondása szerint gondolkodás nélkül átrohant az úton, és megpróbálta betörni az ajtót. Ezután Hawkins többször is bemászott a lángoló házba, hogy kimentsen három gyermeket – egy négy- és egy hétéves kisfiút, valamint egy kilencéves kislányt. Egy tizenegyéves gyermeket végül a rendőrség mentett ki a lángok fogságából, csak úgy, mint egy kétéves és egy hatéves kisfiút, akiket kritikus állapotban találtak meg, és röviddel később a kórházban meghaltak.

Hawkins ekkor ébresztette fel a szomszédokat, akik felhívták a hatóságokat. A nő férje tűzoltó készülékkel próbálta eloltani a lángokat, a nő pedig segített elvezetni néhány gyermeket a helyszínről, miközben megpróbált mindent megtenni, hogy megnyugtassa őket. Emlékszik, hogy az egyik fiú egyszer csak azt mondta: "Meg akart ölni". Egy mentős később elmondta az egyik helyi lapnak, hogy több gyermek is hasonló megjegyzéseket tett: „apa megpróbált megölni minket” – idézte fel.

A neve elhallgatását kérő szomszéd pedig elmesélte a BBC-nek, hogy az egyik négyéves gyermek csak azt kérdezgette tőle, hogy „a játéka biztonságban lesz-e odabent.” Elmondta azt is, hogy az egyik utolsó dolog, aminek szemtanúja volt, az az, ahogy a rendőrök kivitték az apát, aki alsóneműben volt.

Danny Doherty főfelügyelő vasárnap reggel a médiának nyilatkozva azt állította, hogy a gyerekek apja megpróbálta megakadályozni, hogy "a rendőrség, a mentők és a szomszédok" belépjenek az égő házba, "azzal a szándékkal, hogy a gyerekeket bent tartsa. Ebben a szakaszban úgy tűnik, hogy a 28 éves férfi felelős több gyermek tragikus haláláért" - tette hozzá Doherty detektívfelügyelő.

A helyieket nagyon megrázta a tragédia, a Freeman Streeten egy emlékművet állítottak a családnak, ahova színes virágokat és együttérző üzeneteket helyeztek el.  A közösség tagjai a gyerekeket "élénknek", "nyitottnak" és "udvariasnak" jellemezték.

Chris Minns új-dél-wales-i miniszterelnök "mély sebnek" nevezte a tragédiát, amely széles körben érezhető lesz. "Ezek a gyerekek szeretetteljes otthont érdemeltek volna, biztonságot és védelmet - ehelyett elmentek" - tette hozzá, és ígéretet tett arra, hogy az itt maradtak megkapják a szükséges támogatást.

"Eltökélt szándékunk, hogy véget vessünk az erőszaknak”

Hivatkozás másolása

Nehéz megmondani, hogy Ausztrália nemzetközi szinten hol helyezkedik el a kérdésben, de a gyermekgyilkosság - amikor egy szülő szándékosan megöli a gyermekét - a családon belüli emberölés második leggyakoribb formája az országban.

A legtöbb esetben a családokban előfordult már gyermekbántalmazás, párkapcsolati erőszak vagy mindkettő - állítja a nők biztonságával foglalkozó nemzeti kutatószervezet nemrégiben készült tanulmánya.

Az állami és szövetségi kormányok elkezdtek befektetni a megelőzésbe - ami az erőszak társadalmi mozgatórugóinak vizsgálatát jelenti -, a korai beavatkozásba, a válságkezelő hálózatok megerősítésébe és a családok támogatásába. Ausztrália legutóbbi költségvetése 1 milliárd ausztrál dollárt különített el e célok támogatására.

"Kormányom eltökélt szándéka, hogy véget vessen az erőszaknak. Együtt képesek vagyunk a változásra. Muszáj" - mondta Albanese kedden, utalva arra a korábbi kötelezettségvállalásra, hogy 2027-ig 720 sürgősségi menedékházat építenek a bántalmazás elől menekülő nők és gyermekek elhelyezésére.

A kritikusok azonban úgy jellemezték az intézkedést, mint "egy cseppet a szükségletek nagyon nagy óceánjában" - mondván, hogy az elköltött pénz nem felel meg a válság mértékének.

"Ez legfeljebb a lakást kereső nők és gyermekek mindössze 3%-ának ad otthont. Ráadásul három évet várni arra, hogy ezek a létesítmények megépüljenek, sovány vigasz azoknak a nőknek és gyerekeknek, akiket most ölnek meg" - mondta Larissa Waters, az Ausztrál Zöldek szenátusi frakcióvezetője. 

A Lalor Parkban történt elképzelhetetlen eseményeket túlélő négy gyermek és édesanyjuk állapota stabil, míg édesapjuk továbbra is mesterséges kómában van, rendőri felügyelet mellett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés