Hirdetés

Gyászol a futballvilág, elhunyt a német focilegenda

Nap Híre portré Nap Híre

Franz Beckenbauer 78 éves volt.

Vasárnap meghalt a német futball császára, Franz Beckenbauer - közölte a Bild értesülése alapján az Index. A lap kiemelte, hogy a német futball legnagyobb focistája játékosként 1974-ben, majd edzőként 1990-ben nyert világbajnokságot és hatalmas szerepe volt abban is, hogy 2006-ban Németország világbajnokságot rendezhetett. 1966-ban ezüstérmet, 1970-ben pedig bronzérmet szerzett a mundialon.

A legenda egy ideje visszavonult a nyilvánosság elől, ugyanis megviselte fia 2015-ös lalála, illetve a német vb-rendezés körül felvetődött korrupciós ügyek is. 

Az elmúlt időszakban egyre több egészségügyi problémája volt, számos műtéten átesett - két szívműtétje volt, emellett csípőprotézist is kapott. Néhány éve fél szemére megvakult, utóbbi hónapokban pedig romlott a memóriája és az ítélőképessége is.

1964-től 1977-ig a Bayern München, majd a 1980-ig a New York Cosmos játékosa volt. Ezután visszatért Németországba, ahol 1982-ig a Hamburg futballistája volt, majd a Cosmosból vonult vissza 1983-ban.

103-szor lépett pályára az NSZK-ban, 14 gólt szerzett. A Bayern Münchennel négy-négy bajnoki címet és Német Kupát nyert, három BEK-et, egy-egy KEK-et és világkupát zsebelt be, egyszer a Hamburg játékosaként is magasba emelhette a Salátástálat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés