Hirdetés

Felfoghatatlan veszteség: elhunyt B. Révész László

Nap Híre portré Nap Híre

Nyolcvanegy éves korában elhunyt B. Révész László Balázs Béla-díjas rendező, a magyar televíziózás kimagasló alakja - közölte a szomorú hírt a Népszava.

A lap azt írja, B. Révész László csaknem 1500 műsort rendezett, és csodálatos életművet hagyott maga után. 1993-ban az év rendezőjének választották, több tucat Nívó-díjban részesült, 2006-ban pedig a Kamera Hungária televíziós fesztivál dokumentumfilm kategória díját kapta meg, és a Magyar Dokumentumfilm rendezők Egyesület vándordíját.

B. Révész László dokumentumfilm- és televíziós rendező amatőr filmesként kezdte pályáját, majd évtizedeken keresztül a televíziónál dolgozott. Társadalmi problémákra érzékeny filmesként olyan alkotásokat készített, mint a falvak átalakulását majdnem negyven éven át dokumentáló Pogány (1970–2008), az ózdi munkáscsaládokról 1975-ben forgatott, nyilvánosságra nem hozhatott, majd 2005-ben bemutatott és díjazott Kisamerika, vagy a hajléktalanokkal foglalkozó Diogenész hordót keres (2006). Az életmű fontos darabja, A látogatás a holokauszt-traumával foglalkozó első hazai dokumentumfilmek egyike. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés