Hirdetés

Brutál bírságot kaphatnak a gyalogosok is – A KRESZ mindenkire vonatkozik

Nap Híre portré Nap Híre

Talán nincs mindenki vele tisztában, de a szabálytalanul átkelő gyalogosokat is megbírságolhatják, és ha esetleg baleset lesz a tiltott helyen átkelésből, még nagyobb baj lehet belőle.

A közlekedési szakjogász egy, a Szentendrei úton történt eset kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogyan lehetett volna a történet vége egy súlyos baleset, és a gyalogosra nézve is milliós kártérítési per. A következő történt a Szentendrei úton: egy gyalogos megpróbált áthaladni a széles úton, ám egy M3-as BMW-s száguldozva közeledett felé. A gázolást csak úgy tudta elkerülni a sofőr, hogy a másik sávba rántotta a kormányt, ám majdnem nekiment az otthaladónak. A szerencséje csak az volt, hogy az még pár méterrel hátrébb volt.

Dr. Herpy Miklós elmondta: a szituációnak rengeteg tanulsága van, ugyanis ha baleset következik be, akkor nem csak az autóst vehetik elő, hanem a szabálytalanul átkelő gyalogosnak (vagy halála esetén a családjának) is számolnia kell komoly perrel, kártérítési eljárással. A szakértő ismertette azt is, hogy a gyalogos nem zavarhatja az autós forgalmat. Tehát ha nincs átkelési lehetőség a közelben, akkor ugyan átkelhet az útvonal esetében a kereszteződés meghosszabbított vonalában, azonban két dologra figyelnie kell: meg kell győződnie arról, hogy nem veszélyes az áthaladás, és vigyáznia kell arra, hogy az autósoknak ne kelljen lassítaniuk vagy elkormányozniuk. 

"Ahol a közelben van zebra, vagy más gyalogátkelőhely, a gyalogos köteles ott átmenni. Az eset helyszínétől 90 méterre van egy aluljáró a gyalogosok számára, ott szabályosan, teljes biztonságban átkelhetett volna ez az illető” – tette hozzá a szakértő. 

Beszélt arról is, hogy a szabálytalankodó gyalogos nem sok jóra számíthatott volna, ugyanis ilyen sebességű gázolásnál a túlélési esélyei a nullával egyenlőek. Ha valamilyen csoda folytán mégis túlélné a balesetet, akkor pedig szinte biztos, hogy maradandó sérülésekkel élhetne csak tovább.

Úgy folytatta, ha a BMW-s elüti a gyalogost, akkor a sofőr büntetőjogi felelősséggel fog tartozni a szabálytalan gyalogos haláláért. Itt letöltendő szabadságvesztés, fogház, börtön a tét. Viszont mivel ebben a szituációban mindkét szereplő hibázott, így a károkért is mindketten felelnek, ám rendszerint az autósnak magasabb arányú az anyagi felelőssége - írja a Pénzcentrum.

"Valószínűleg valami olyasmi lett volna a történet vége, hogy 70-30, 80-20%-os kármegosztást kellett volna alkalmazni. Igen, a gyalogos is károkozó, és igen, ő is tartozik kártérítési felelősséggel. Hoppá, hoppá! És miből fizesse ki egy feltételezésem szerint 2021-es évjáratú M3-as BMW-ben keletkezett kár 20 százalékát, ami valószínűleg milliós nagyságrendű? Hát nagyon jó kérdés, a saját vagyonából" - hívta fel a figyelmet. 

Napi rendszerességgel vannak sajnos kaszkadőrgyalogosok, akik ezekért a mutatványokért az életükkel fizetnek. Hiába lehet utólag mondani, "De az autós szabálytalan volt!", már késő bánat nekik

- tette hozzá. 

A portál felidézte: korábban a rendőrség is többször felhívta a figyelmet arra, hogy a gyalogosokra is vonatkoznak szabályok, és kötelesek betartani azokat. Az egyenruhások rémisztő adatokat is közöltek egy korábbi akciónál: a gyalogosokat érintő baleseteken belül a korábbi években 900-1000 balesetet maguk a járókelők okozták, ez az elmúlt két évben valamelyest csökkent, nagyságrendileg 600-ra. Ez azt jelenti, hogy az őket érintő balesetek több mint 30 %-át maguk a gyalogosok idézték elő. 

Sőt, a gyalogosokat is ugyanúgy megbüntetik, ha elkapják őket: ha például valaki gyalogosan megy át a piros jelzésen, akkor szabálysértés miatt 5 000-től 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal büntethetik. De hasonló összegre számíthatnak, akik nem kijelölt helyen kelnek át (mint a videóban látható gyalogos is), a büntetés mértéke az eset kirívóságától függ - minél nagyobb veszélyt okoz az illető, annál magasabb a büntetés.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés