Hirdetés

Elképesztő rekordot állított fel ez a 92 éves bácsi, két nap alatt gyalogosan bejárta a Grand Canyont

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Mindössze két nap alatt több mint 38 kilométeres utat tett meg egy spanyol származású német férfi a Grand Canyonban, amivel új rekordot állított fel, ugyanis ő lett a legidősebb, aki sikeresen teljesítette ezt a távot. Alfredo Aliaga Burdio elmondta, a teljesítménye azt mutatja, sosem késő elkezdeni valamit, hiszen ő is csak a 70-es évei közepén kezdett el egészségesen élni.

"Igazából 76 évesen kezdtem el egészséges életmódot élni" - mondta a spanyol származású, de Berlinben élő Burdio a Guinness World Records honlapjának adott interjúban. Hozzátette, a hosszú életét négy tényezőnek tulajdonítja: odafigyel arra mit eszik, főleg vizet iszik, naponta 30 percet sétál és nyolc órát alszik éjszakánként - írja a The Guardian.

A férfi október közepén túrázott a Grand Canyonban, akkor teljesítette gyalogosan a 38,6 kilométeres utat, és elismerték Guinness rekordként a teljesítményét. Az ötlete, hogy megpróbáljon a legidősebb gyalogos túrázó lenni, azután támadt, hogy olvasott John Jepkemáról, aki 91 évesen állította fel ezt a rekordot.

Mérhetetlenül csodáltam őt. Tudtam, hogy csak néhány hónappal vagyok fiatalabb Jepkemánál, így úgy gondoltam, nagy esélyem van egy új rekord felállítására

- jelentette ki Aliaga, aki elárulta azt is, hogy naponta 12 kilométert gyalogolt, így edzett a túrára. Októberben vágott neki az útnak a lányával, a vejével és két önkéntessel, akik szemtanúként voltak jelen. A North Rim ösvény kiindulópontjánál indultak, és az első napon 11 óra 15 perc alatt értek el a Phantom Ranchra, ahol kunyhók állnak a túrázók rendelkezésére.

A második napon 10 óra kellett ahhoz, hogy Phantom Ranch-ról elérjék a South Rim ösvény kiindulópontját, és megdöntsék a korábbi rekordot.

Fotó: Guinness World Records

Aliaga elmondta, hogy általában a folyó vize, a sziklák és a Grand Canyon általános geológiája volt az, ami a leginkább megfogta az ottani túrázásban. De a rekorddöntő útja során az is feltűnt neki, hogy a túra során mennyire támogatóak voltak vele az emberek. Mint mondta, akikkel találkozott, mind örültek neki és szurkoltak, hogy sikerüljön a rekord. Köztük voltak például az arizonai Tucson tűzoltói is, akik támogatásuk jeléül egy jelvényt adtak Aliagának, aki így tiszteletbeli tűzoltó lett.

Aliaga kiemelte önkéntes tanúit, Julian Coinert és Peter Toddot is, akiknek szintén köszönetet mondott. "El tudjátok hinni, hogy ez a két ember, akik általában nyolc óra alatt átkelnek a kanyonon, vállalták, hogy tanúk lesznek, és az én tempómban gyalogoltak, és rendíthetetlenül támogattak? Mindketten valóban kedves és csodálatos emberek" - mondta a férfi.

Aliaga már egy újabb rekord felállítását fontolgatja, ugyanis meg szeretné mászni az argentin Anconcagua hegyet, az ecuadori inaktív Chimborazo vulkánt és az aktív Cotopaxi vulkánt is. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés