Hirdetés

Felkészültél? Az egész életünk megváltozik 2024-ben ettől a 7 gigantikus technológiai fejlesztéstől

Garai Kitti portré Garai Kitti

Megérkezünk a jövőbe, ugyanis ez az év tele lesz elképesztő újításokkal, amelyek fenekestül felforgatják majd az életünket. A New York Post összeszedte, hogy mi az a 7 legnagyobb technológiai fejlesztés, amelyekre idén számíthatunk. 

1. A mesterséges intelligencia

Hivatkozás másolása

A mesterséges intelligencia tovább forradalmasítja az életünket, bár már így is mindenhol ott van: a mindennapi kütyüinktől kezdve az okostelefonokon át az okos otthonainkig. Így nem csak kényelmesebbé teszi az életünket, hanem néhány úttörő újítással akár mindent meg is változtathat. Az AI egyik legjobban várt és legambiciózusabb projektje ezen a területen a Neuralink, egy agy-számítógép interfésszel foglalkozó vállalat, amelyet Elon Musk, a Tesla és a SpaceX mögött álló vállalkozó alapított.

A Neuralink célja egy olyan vezeték nélküli eszköz létrehozása, amelyet be lehet ültetni az agyba, és össze lehet kötni egy számítógéppel vagy okostelefonnal, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy pusztán gondolkodással irányítsák az eszközöket, hozzáférjenek az információkhoz és kommunikáljanak másokkal. 

A Neuralink mellett ott van még a Kernel neurotechnológiai vállalat, amely egy "gondolatolvasó" sisakot készít, amely szenzorok és lézerek segítségével információt nyer az agyi aktivitásról, a vér oxigénszintjéről és egyebekről. A remények szerint a Kernel képes lesz nagy áttörésekre a mentális egészség, az öregedés, a megismerés és az agy egészségének egyéb aspektusai terén.

A Meta az Al és a Metaversus technológiája pedig nemcsak gyorsan fejlődik külön-külön, hanem össze is futnak, ezzel új lehetőségeket teremtve az emberi interakciók és kreativitás számára. A mesterséges intelligencia minden eddiginél elérhetőbbé és hatékonyabbá válik, köszönhetően a Meta nyílt forráskódú modelljeinek, például a Llama és a Llama 2 modelleknek, amelyeket fejlesztők milliói fogadtak el és fejlesztettek tovább világszerte. A mesterséges intelligencia egyre inkább beépül a mindennap használt alkalmazásainkba is, például az Instagramba, a WhatsAppba és a Messengerbe. 

A metaversum is formálódik, a Meta Reality Labs új eszközöket és platformokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a virtuális és kiterjesztett valóságban való magával ragadó és közösségi élményeket. A Ray-Ban Meta szemüveg volt az első lépés egy olyan jövő felé, ahol a mesterséges intelligencia a mi szemszögünkből látja a világot, és segít eligazodni benne. A Meta AI asszisztens egy újfajta társ, amely 2024-ben kerül piacra, és állítólag képes lesz megérteni és reagálni a hangunkra és a gesztusainkra is. 

2. A kiterjesztett valóság, vagyis az AR

Hivatkozás másolása

Ez a technológia digitális információkat és képeket helyez a valós világra, vegyes valóságélményt teremtve. Az AR új dimenziókba visz minket, mivel az olyan vállalatok, mint az Apple, a Meta, a Snapchat és a Niantic olyan magával ragadó élményeket hoznak létre, amelyek javítják az érzékelésünket és a világgal való interakciónkat. Ráadásul az AR nemcsak játékra és szórakozásra való, hanem oktatásra és tanulásra is használhatjuk, mivel "életre keltheti a tantárgyakat és fogalmakat" - írják a cikkben. 

Az AR nagy hatást gyakorolhat a vásárlásra is, mivel segíthet jobb és megalapozotabb döntéseket hozni azáltal, hogy lehetővé teszi a termékek kipróbálását. Az Amazon és a Walmart is használja már az AR-t, hogy jobb vásárlási élményt nyújtson a virtuális kipróbálási funkciójával. 

Az AR átformálja világunkat, és 2024-ben és azután több innovációra és alkalmazásra számíthatunk.

3. Fejlődés várható a mesterséges szövetek és szervek bionyomtatásában is

Hivatkozás másolása

Egy másik izgalmas innováció az egészségügyben a bioprinting, azaz a 3D nyomtatás alkalmazása mesterséges szövetek és szervek létrehozására. A bionyomtatás potenciálisan megoldhatja a szervhiány és a transzplantációs kilökődés problémáját, valamint lehetővé teszi a személyre szabott orvoslást és gyógyszerkísérleteket. Bár a technológiai még csak a kezdeti stádiumban van, de néhány vállalat és kutató már lenyűgöző eredményt ért el vele.  A mesterséges intelligencia valóban megváltoztatja az orvostudományt.

4. Autonóm elektromos taxiszolgáltatás jön

Hivatkozás másolása

Az egyik legjobban várt technológia 2024-ben az Amazon leányvállalatának, a Zooxnak az autonóm elektromos taxiszolgáltatása. A szlogenjük a következő: "Az utasoknak készült - nem a sofőröknek". A Zoox 2020 óta fejleszti és teszteli önvezető járműveit különböző városokban, és azt tervezi, hogy 2024-ben elindítja szolgáltatását.

A Zoox járműveit úgy tervezték, hogy négykerék-kormányzással, kétirányú vezetéssel és tágas, négy utas befogadására alkalmas utastérrel navigáljanak komplex városi környezetben. A Zoox taxijait egy alkalmazáson vagy egy kioszkon keresztül lehet lefoglalni, és kilométerenkénti átalánydíjat kínálnak. A Zoox célja, hogy biztonságosabb, hatékonyabb és kényelmesebb alternatívát nyújtson a hagyományos taxikhoz képest, és csökkentse a forgalmat és a környezetszennyezést.

5. Jönnek a drónok!

Hivatkozás másolása

A 2024-es évben várhatóan jelentősen nőni fog a drónos kézbesítési szolgáltatások használata, különösen a városi területeken, ahol a forgalmi torlódások és a környezetszennyezés komoly kihívást jelentenek. A drónos kézbesítési szolgáltatások gyors, kényelmes és környezetbarát módját kínálják az áruk és szolgáltatások vásárlókhoz való eljuttatásának, csökkentve a közúti járművek és az emberi munkaerő szükségességét. Az egyik vezető vállalat ezen a területen az Amazon, amely 2024 végétól már a harmadik amerikai városban fogja drónnal kiszállítani a csomagjait. 

A vállalat Prime Air nevű szolgáltatása már közel egy éve használja a drónokat, így biztonságosan, legfeljebb egy óra alatt szállítja ki az akár öt kilós csomagokat. A Prime Air hamarosan bemutatja az új MK30-as drónját is, amely a vállalat állítása szerint csendesebb, kisebb és könnyebb, mint a korábbi modellek.

6. Még több 3D-nyomtatott ház fog épülni

Hivatkozás másolása

Felejtsd el, hogy egy régimódi vállalkozót bízol meg a következő otthonod felépítésével. Képzeld el, hogy egy 3D nyomtatóval építtetsz egy házat. Egyre több ilyen ház fog épülni 2024-ben, ugyanis ez lesz a házépítés költséghatékonyabb és környezetbarátabb módja. 

Az ICON nevű cég vezető szerepet tölt be az építőipari 3D nyomtatási technológiában, és küldetése, hogy forradalmasítsa az építés- és életmódjukat. A vállalat olyan robotrendszert fejlesztett ki, amely képes egy teljes házat rétegről rétegre kinyomtatni, egy Lavacrete nevű tartós anyagot használva, amely egy olyan betonfajta, amely ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek és a természeti katasztrófáknak, miközben csökkenti a hulladékot és a kibocsátást. Az ICON már több házat is kinyomtatott világszerte. Az ICON víziója, hogy a 3D nyomtatást mindenki számára elérhetővé tegye, és olyan otthonokat hozzon létre, amelyek szépek, funkcionálisak és ellenállóak.

7. Az elektromos autók számának növekedése

Hivatkozás másolása

2024 izgalmas lesz az elektromos járműveket tekintve is. Egyes szakértők szerint az elektromos járművek 2024-re az új autók értékesítésének több mint 40%-át teszik majd ki az Egyesült Államokban, köszönhetően a növekvő megfizethetőségének, teljesítményének és környezetvédelmi előnyöknek.

Az autómegosztás is várhatóan jelentősen növekedni fog 2024-ben, mivel egyre többen választják a kényelmes és költséghatékony közlekedési megoldásokat. Néhány vezető autómegosztó platform, mint például a Zipcar, a Turo és a Getaround, több lehetőséget kínál majd az elektromosautó-bérlésre, valamint olyan innovatív funkciókat, mint az autonóm vezetés és az intelligens töltés. Az elektromos autók és az autómegosztás révén a közlekedés jövője 2024-ben fényesnek tűnik. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés