Hirdetés

Most érkezett: Rémisztő dolog történt a fukusimai atomerőműnél

Nap Híre portré Nap Híre

A fukusimai atomerőművet üzemeltető tokiói elektromos művek (TEPCO) pénteken bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a létesítmény hűtővizének óceánba engedését, miután a térségben 5,8-as erősségű földrengést észleltek.

A TEPCO a lépést elővigyázatossággal indokolta, hozzátéve, hogy a műveletet várhatóan a nap folyamán újrakezdik.

A földrengést japán idő szerint hajnalban Fukusima prefektúra part menti részén észlelték, szökőárriadót azonban nem rendeltek el, a TEPCO pedig bejelentette, hogy a földmozgás "nem okozott semmiféle rendellenességet a létesítményben". Ezt később Japán nukleáris biztonságért felelős ügynöksége (NRA) is megerősítette - írja az MTI. 

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik.

A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza a korábbi tervek szerint vasárnap érne véget. A várhatóan évtizedekig tartó folyamat ellen a helyi halászok, valamint a szomszédos országok többször tiltakoztak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés