Hirdetés

Felkavaró, rémületes hír jött a szomszédból - most van igazán nagy baj

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4955-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5122-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 45 ember - köztük 11 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Friss hír az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy az orosz erők gyakorlatilag körülzárták Artemivszk (Bahmut) várost - közölte pénteken Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának sajtószolgálata Telegram-csatornáján közzétett videóban. 

"A Wagner katonai magánvállalat egységei gyakorlatilag körülzárták Bahmutot, csak egy út maradt" - mondta Prigozsin a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett, egy feltehetően bahmuti lapos háztetőn felvett, sisakban és repeszálló mellényben elmondott, lövések morajától kísért üzenetében. A felvételen felszólította Zelenszkijt, hogy hagyjon szabad elvonulást a várost védő öregeknek és fiataloknak. Két foglyul ejtett tizenévest és egy ősz szakállú férfit be is mutatott.

Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán katonai egységek ellátása szempontjából. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 640 halottban és sebesültben határozta meg. A tábornok szerint közülük a Donyeck körzetében vívott harcokban mintegy 210-en, Liman térségében pedig több mint kétszázan estek el.

 Konasenkov a megsemmisített ukrán eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Szu-24-es repülőgépet, két harckocsit, egy lengyel Krab típusú önjáró löveget és egy kommunikációs központot. Renat Karcsaa, a Roszenergoatom konszern főigazgatójának tanácsadója a Rosszija 24 televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek a zaporizzsjai atomerőműben végrehajtott váltása során az ukrán fegyveres erők célzott tüzet nyitottak a váltást biztosító orosz személyzetre. Karcsaa szerint az orosz biztonságiak emellett hét rejtett aknát hatástalanítottak a misszió útvonalán.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi csapásokat. Darja Morozova, a "Donyecki Népköztársaság" emberi jogi biztosa közölte, hogy a találatok következtében február 22-e és március 2-a között a régióban tíz civil vesztette életét, további 31 pedig megsebesült.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés