Hirdetés

Fosztogatás, agresszió: a földrengés után a mentőcsapatok sincsenek biztonságban

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Aggasztó hírek érkeztek Dél-Törökországból, a mentőalakulatok munkáját az erőszakos cselekmények hátráltatják.

Leállították munkájukat a német mentőalakulatok és az osztrák katonák szombaton, miután - egyelőre beazonosíthatatlan - csoportok összecsaptak Törökország földrengés sújtotta területein - írja a Guardian.

Az osztrák hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Hatay tartományban komoly viszályok alakultak ki, több tucatnyi segítőnek kellett menedékbe vonulnia.

“Törökországban egyre fokozódik az agresszió. Olyan mértékű biztonsági kockázattal kell szembenézniük a mentőegységeknek, hogy az már nincs arányban az életmentéssel” - tette hozzá a szóvivő.

Viszont miután a török hadsereg is bevonult az érintett területre, Ausztria is újraindította a mentőakciót.

A németországi mentőalakulatoktól úgy értesült a sajtó, hogy az agresszió annyira eldurvult, hogy már lövések is eldördültek.

Ők mondták azt is, hogy a közbiztonság valószínűleg egyre inkább romlik majd, ugyanis folyamatosan csökkennek az élelmiszer- és vízkészletek.

A német mentőcsapatok akkor folytatják a munkát, ha a török hatóságok biztonságosnak ítélik meg a helyzetet.

A helyi média arról számolt be, hogy már 48 embert tartóztattak le fosztogatás miatt.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan egyelőre nem kommentálta a hatayi zavargásokat, de megismételte, hogy a kormány fellép a térségben elkövetett bűncselekmények elkövetői ellen.

A helyi lakosok rettegnek, ugyanis akiknek nem vitte el mindenüket a földrengés, azoknak most a fosztogatóktól kell félniük.

A térségben történt hétfői földrengés halálos áldozatainak a száma már átlépték a 28 ezret. Az ENSZ szerint nem kizárt, hogy akár 50 ezer holttest is előkerülhet a romok alól.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés