Hirdetés

Forradalmi újítás? 3D nyomtató mentette meg Virág életét - Fotók

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Végtagfejlődési rendellenességgel született, Érd utcáin találtak rá, míg egy család be nem fogadta. Virág életét egy magyar innováció menthette meg, ami forradalmasíthatja a gyógyászatot.

Valószínűleg egy szaporító telepen születhetett az apró Yorkshire terrier, akinek az életét néhány jó érzésű ember, egy állatorvos, egy anatómus és egy magyar startup fejlesztése mentette meg. A Heti Napló Sváby Andrással riportjából az is kiderült, a Virág nevű kutyust egy család vitte menhelyre az utcáról, ahol kiderült, súlyos rendellenességek jött a világra. Ezért tartotta furcsán az egyik lábát. Félő volt, amputálni kell majd. Az állatorvos még nem látott soha ilyen súlyos elváltozást, így egy anatómus kollégájához fordult segítségért.

“Azok a standard térdprotézises megoldások, amik vannak világszinten, azok Virág esetében nem működnének, mert olyan szintű az elváltozás. És éppen ezért kell nekünk abban gondolkodni, hogy teljesen kicserélni a combcsont alsó végdarabját és a sípcsont felső darabját” - mondta Czeibert Kálmán, aki tudta, csak egy egyedileg tervezett protézis lehet a megoldás. És kitalálták, ők maguk készítik majd el, 3D nyomtatással. Másfél év tervezés után sikerült megműteni a kutyust, ehhez hasonló beavatkozást még soha senki nem végzett el az állatgyógyászatban.

S hogy hogy sikerült a beavatkozás? Az ATV riportere, György Gabi természetesen ezt is elárulja majd a nézőknek. Ráadásul az is kiderült, Virágnak azóta már szerető családja is lett. Hogy kik fogadták örökbe? Vasárnap este a Heti Napló Sváby Andrással című riportműsorból ezt is megtudhatják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés