Hirdetés

Fontos hír érkezett a nyugdíjprémiummal kapcsolatban, ezt látniuk kell

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Nagy Márton szerdán egy konferencián jelentette be, hogy idén 4,5-5 százalék körül alakulhat a GDP-növekedés, de ennek a mértéke inkább az 5 százalék közelében lehet. A nyugdíjprémium mértéke viszont a GDP-növekedés 3,5 százalékkal csökkentett értéke szerint alakul, és a jelenlegi szabály szerint ekkor sem haladhatná meg a 20 ezer forintot.

A Nyugdíjguru beszámolója szerint a nyugdíjprémium összege a törvény szerint az alábbiak szerint alakulna:

  • a bruttó hazai termék változatlan áron számított, tárgyévben várható növekedésének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

Ez azt jelenti, hogy a szabály szerint a novemberi nyugdíjjal együtt elutalt nyugdíjprémium maximális összege 10 ezer forint volt, miután a kormány 4 százalékos GDP-növekedéssel számolt. Felvetődik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a GDP növekedés esetleg 5 százalékos lesz, ahogy azt a miniszter bejelentette. A maximálisan kifizethető összeg, azaz a 20 ezer forint a szabályok szerint ebben az esetben sem változik.

A nyugdíjasoknak az év során összesen 14 százalékkal emelték a nyugdíjukat, ám az infláció eközben sokkal gyorsabb ütemben emelkedett. Nagy Márton a szerdai szakmai konferencián a 25 százalékos általános inflációt vetített előre a következő hónapokban, de a nyugdíjasoknak a 40 százalék feletti élelmiszer-inflációval és az energiaárrobbanással is meg kell küzdeniük.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés