Hirdetés

Előre tudhatjuk, ha földrengés lesz: így érzékeli a telefonunk a közelgő katasztrófát

Garai Kitti portré Garai Kitti

A zsebünkben hordott technológia segít a világ legnagyobb földrengés-érzékelő rendszerének létrehozásában. 

2022. október 25-én egy 5,1-es erősségű földrengés rázta meg a kaliforniai Bay Area-t. A régió lakosai folyamatosan jelentették a földmozgást az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS), azonban ez a földrengés más szempontból is jelentős volt - a térségben sokan kaptak riasztást a telefonjukon, mielőtt a mozgás elkezdődött volna. 

Hasonlóképpen, a dél-kaliforniai lakosok 30 másodperces figyelmeztetést kaptak 2024. augusztus 6-án egy 5,2-es erősségű földrengés előtt. Még ennél is fontosabb, hogy sok telefon segített a földrengés észlelésében is.

A Google az Egyesült Államok Földtani Intézetével és több kaliforniai egyetem tudósával együttműködve olyan korai figyelmeztető rendszert fejlesztett ki, amely néhány másodperccel a rengések előtt figyelmezteti a felhasználókat. Ez a néhány másodperc elegendő idő arra, hogy akár egy asztal alá húzodhassunk. Elég idő lehet arra is, hogy lelassítsák a vonatokat, megállítsák a repülőgépek felszállását vagy leszállását, vagy megakadályozzák, hogy az autók behajtsanak az alagutakba vagy fel a hidakra. Így ez a rendszer valószínűleg életeket menthet - írja a BBC

A rendszer két forrásból származó adatokat használ. Kezdetben a 700 szeizmométerből álló hálózatra támaszkodott – amelyeket az USGS, a aliforniai Technológiai Intézet és a Kaliforniai Berkeley Egyetem szeizmológusai, valamint az állam kormánya szerelt fel szerte az államban. (Két másik amerikai állam - Oregon és Washington - szeizmométerei is táplálják a ShakeAlert néven ismert rendszert). De a Google a világ legnagyobb földrengésérzékelő hálózatát is létrehozta a nyilvánosság tulajdonában lévő telefonokon keresztül.  

A legtöbb okostelefon, amelyen a Google Android operációs rendszere fut, rendelkezik beépített gyorsulásmérővel - ez az áramkör érzékeli, ha a telefont mozgatják. Ezeket leggyakrabban arra használják, hogy megdöntve a telefont átállítsa a kijelzőjét állóból fekvő módba, és segít információt szolgáltatni a Google beépített fitneszkövetőjének a lépésszámokról. Az érzékelők azonban meglepően érzékenyek, és mini szeizmométerként is működhetnek.

A Google bevezetett egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy telefonjuk automatikusan adatokat küldjön az Android Földrengés-riasztási Rendszernek , ha készülékük olyan rezgéseket érzékel, amelyek a földrengés elsődleges (P) hullámaira jellemzőek. Több ezer vagy akár több millió másik telefon adatainak kombinálásával a rendszer ki tudja számítani, hogy lesz-e földrengés, és ha igen, akkor hol. Ezután riasztásokat küldhet a telefonokra azon a területen, ahol a szeizmikus hullámok valószínűleg becsapódnak. 

És mivel a rádiójelek gyorsabban terjednek, mint a szeizmikus hullámok, a riasztások még azelőtt megérkezhetnek, hogy az epicentrumtól távolabbi területeken a remegés megindulna. Marc Stogaitis, az Android szoftvermérnöke úgy fogalmazott, hogy lényegében a fénysebesség versenyez a földrengés sebességével, és a fénysebesség sokkal gyorsabb. 

Mivel az adatok nagy része tömeges forrásból származik, a technológia lehetővé teszi a földrengések megfigyelését olyan területeken, ahol nincsenek kiterjedt, drága szeizmométerekből álló hálózatok. Ez azt jelenti, hogy a világ távoli és szegényebb régióiban is lehetővé válik a földrengésriasztás. 

A rendszer most már rendszeresen érzékeli ezeket a rengéseket, amelyeket az USGS ShakeAlert rendszere riasztásként ad ki, amikor azok átlépik a kulcsfontosságú küszöbértékeket, és üzeneteket küld a valószínűleg érintett területeken élő felhasználók mobiltelefonjára. Míg a riasztások Androidos telefonokon fogadhatók, a kaliforniai, oregoni és washingtoni lakosok a MyShake alkalmazást is használhatják, amelyet a Berkeley Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

A  becslések szerint világszerte 16 milliárd mobiltelefonból több mint hárommilliárdon Android fut, és a földrengésjelző rendszer már több mint 90, földrengésre különösen hajlamos országban elérhető. A rendszernek azonban megvannak a maga korlátai, különösen a távoli területeken, ahol kevés a telefonhasználó, és a tengerparton bekövetkező rengések esetén, ahol a rengések szökőárakat okozhatnak. És bár a rendszer segítségével néhány másodperccel előre tudhatjuk, hogy földrengés lesz, azonban azok előrejelzése még mindig ugyanolyan nehézkes.

Magyarországon 42 földrengést regisztráltak az előző hónapban

Hivatkozás másolása

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma a Facebook-oldalán kedden azt írta, júliusban 42 természetes eredetű földrengést és 181 kőfejtésekhez kapcsolódó bányarobbantást regisztráltak. Hozzátették a 42 valós földrengésből a lakosság csak egyet érzékelt széles körben Magyarország területén, ez volt a Balatonkiliti környéki rengés július 16-án, helyi idő szerint 23.27-kor. A földrengésben károk nem keletkeztek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés