Hirdetés

Földönfutóvá válhat a 90 éves Aranka néni: kilakoltatási per miatt jár a bíróságra

Garai Kitti portré Garai Kitti

Aranka nénit a magyar állam perelte be, ugyanis ki akarják lakoltatni abból a lakásból, amelyben már 30 éve él.  Az idős asszony és a lakótársai egy pusztuló budai házban élnek,a már 15 éve nem működő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén. Az asszony már járni is alig tud, de most muszáj volt kimozdulnia a bíróságra, ugyanis a magyar állam beperelte. 

Az állam nyolc családot szólított fel a kiköltözésre, több mint 10 évvel azután, hogy az OPNI bezárt. Az indoklásuk szerint a lakók jogviszonya megszűnt. A terület időközben átkerült a Közép-Európai Oktatási Alapítványhoz, akik egy nemzetközi elitiskolát szeretnének az OPNI épületéből kialakítani. Ezt tavaly nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány.

Aranka néni itt ismerkedett meg azóta elhunyt férjével, aki ő maga is itt született és itt élt szüleivel. Aki a területen dolgozott, az férőhelyet kapott az épületben, így volt ez a férfi szüleivel is.  Harminc évvel ezelőtt Aranka néniék háza helyére került a kórház konyhája, az asszony családja akkor a szomszédos telken kapott lakást, abban a házban, amit kifejezetten az OPNI dolgozóinak építettek. 

Az idős asszony nagyon el van keseredve, mint mondta, nincs hová mennie. A fia vidéken él egy egyszobás garzonban, de ott nem férnének el ketten. 

A II. kerület polgármestere azt szeretné, ha a lakások a kerülethez kerülnének, erről tárgyalt is a külügyminiszterrel. Őrsi Gergely szerint a tárgyalások jól haladtak, a külügynél azt mondták, megvizsgálják, milyen módon adható át az épület üzemeltetése, így hát nem volt okuk aggodalomra. Csakhogy újabb levél jött: újraindulnak a kilakoltatási perek, amiket előtte háromszor, négy hónapra szüneteltettek - írta a Blikk a Házon Kívül riportja nyomán. 

Aranka néni és a szintén 30 éve ott élő Márti kezdte a sort. A lakókat nagyon megviselik a történtek. Egyelőre senki nem érti, miért akarják ezt a nyolc családot kilakoltatni, miközben rengeteg üres lakás van a házban, ahová nem engedtek beköltözni senkit. Mások, akiket nem perel az állam, közben egy fillér bérleti díjat sem fizetnek már több mint egy éve, mert amióta a Külügyminisztérium átvette a területet, nincs kinek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés